Articolele din categoria CULTURĂ:

Ovidiu Lipan Țăndărică și Bobby Păunescu
Motor, acțiune! Încep filmările la filmul de lung metraj "Tzăndărică". Ovidiu Lipan Țăndărică: "Născut într-o casă cu tobe, am simțit că acesta e drumul meu. Este povestea unui copil cu vise"
Maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică și producătorul, regizorul și scenaristul Bobby Păunescu au stabilit fondarea casei de producție cinematografică "Tzăndărică Păunescu". Primul proiect care intră în lucru anul acesta este filmul de lung metraj "Tzăndărică". Filmările încep pe 18 octombrie, la Washington D.C. În aceeași zi, la faimosul Kennedy Center, maestrul va susține un concert de excepție. Evenimentul este deja SOLD OUT și se anunță a fi unul cu adevărat memorabil. 
Superstiții Sf. Ciprian /Captură foto CreștinOrtodox.ro
Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfântul Ciprian. Ce trebuie să faci neapărat astăzi dacă vrei să ți se îndeplinească dorințele
Sfântul Ciprian, prăznuit în fiecare an pe 2 octombrie, este considerat un sfânt protector împotriva farmecelor și a vrăjilor în tradiția creștină. Pe lângă caracterul său religios, această zi este înconjurată de numeroase tradiții, superstiții și obiceiuri populare care își au rădăcinile în credințele și practicile străvechi. Iată cum poți atrage norocul și îndeplinirea dorințelor în această zi specială.
Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu mai mulţi miniştri, la deschiderea expozitiei Brâncuşi de la Timişoara
Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Culturii Raluca Turcan, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii Florin Barbu, preşedintele interimar Camerei Deputaţilor Alfred Simonis au fost prezenţi, sâmbătă, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, la expoziţia dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi. Raluca Turcan a afirmat că i s-a făcut „pielea de găină”, după ce a vizitat expoziţia şi că piesa sa preferată este „Muza adormită”.
Acatistul are reguli precise pe care credincioșii trebuie să le respecte
Acatiste de RĂU și de BLESTEM. Este moral și creștinește să te rogi pentru răul altuia?
Un model atipic de rugăciune, în contradicție cu normele bisericii, apare tot mai des printre acatistele înmânate de credincioși preoților. La diverze sărăbori, chiar unele mari, credincioșii le-au cerut în scris duhovnicilor să se roage pentru răul celor pe care i-au pomenit, scrie 9AM.ro  psiholog.Mulți români își blestemă semenii care le-au greșit. Acatistele de rău ajunse la preoți sunt tot mai deseZeci de mii de enoriași s-au închinat pentru bine, de Sfânta Marie Mare, la Mănăstirea Nicula. Printre ei s-au numărat și oameni care, pe lângă dorințele obișnuite, au notat și blesteme. Chiar dacă acatistul este considerată o rugăciune ce conține mulțumiri, visuri sau doleanțe, toate guvernate de spusele lui Dumnezeu, enoriașii cu prea multă mânie trec pe hârtie, sub o acoladă, de cele mai multe ori, rivalii pe care vor ca divinitatea să-i pedepsească.Acatistul este o confesiune făcută lui Dumnezeu, nu o unealtă de săpat groapa altuia, deci biseria nu se roagă pentru răul nimănui. Ruga pentru cei din jurul nostru, chiar și pentru dușmani, este o probă pe care trebuie să o trecem.
Afisul filmului Arsenie, viața de apoi, regizat de Alexandru Solomon
Arhiepiscopia Sibiului solicită interzicerea filmului „Arsenie. Viața de Apoi” la Festivalul ASTRA Film
Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor Festivalului ASTRA Film să nu difuzeze noul film al lui Alexandru Solomon, „Arsenie: Viața de Apoi”. Semnatarii susțin că ar fi vorba de batjocorirea poporul român și a valorilor sale spirituale. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a afirmat că biserica nu poate interizce ceva în spaţiul public.
Casa de licitații Artmark, acuzată de artistul Dan Perjovschi că vinde FALSURI
Casa de licitații Artmark, acuzată de artistul Dan Perjovschi că vinde FALSURI. SCANDAL fără precedent - țepe uriașe în numele artei și acuzații de evaziune
Dan Perjovschi acuză casa de licitații Artmark că vinde falsuri. ”După ce am terminat studiile, nu am mai pictat un centimetru”, spune acesta. Lucrarea ”autoportret”, semnată ”Perjo” și atribuită graficianului sibian, scoasă la licitație de pe site-ul Artmark, nu îi aparține, susține artistul. În 2016, casa de licitații a fost călcată de procurorii DNA.
Fotografii din arhiva CNSAS
Milițienii rock and roll. Fotografii document cu tineri rockeri din anii ’80, săltați de Miliție – GALERIE
Muzica rock and roll a fost, încă de la sfârșitul anilor `50, un stil muzical privit cu suspiciune, dispreț și chiar ură de către autoritățile comuniste. Sancțiunile au mers de la prigoană fizică (tăierea pletelor sau a blugilor), instituțională (note scăzute la purtare, exmatriculări din școli și facultăți) până la acțiuni penale, prin asimilare cu diverse forme de manifestări împotriva regimului. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a publicat o serie de fotografii cu tineri reținuți de organele de opresiune pentru simplul fapt că purtau tricourile formațiilor preferate.
Sfântul Mucenic Autonom
SĂRBĂTOARE 12 septembrie: Un mare sfânt este pomenit în calendar - Tradiția zilei
Sfantul Autonom a fost episcop in Italia. In timpul prigoanelor lui Diocletian, Sfantul Autonom a parasit Italia stabilindu-se in Bitinia (Asia Mica), in localitatea Soreus, aducand aici multi pagani la credinta crestina. Sfantul Mucenic Autonom a ridicat pentru comunitate o biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail. Pe seama acestei biserici sfantul hirotoneste pe Cornelius, un crestin plin de ravna pentru Hristos, mai intai diacon, iar mai apoi preot. Sfantul Mucenic Autonom a predicat cuvantul lui si in tinuturile Lykaonia si Isauria.
Sfanta Teodora din Alexandria; Sfantul Eufrosin bucatarul
SĂRBĂTOARE 11 septembrie: Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi cu importanță deosebită
Sfanta Teodora fiind casatorita si cazand in adulter, constientizand starea de pacat, a luat decizia de a se inchinovia la o manastire de calugari. Taindu-si parul si imbracand haine barbatesti s-a inchinoviat in manastirea Octodecatos, luandu-si numele de Teodor. A uimit obstea de monahi cu nevointele, cu postul si lacrimile de pocainta. O tanara de o moralitate indoielnica a acuzat, pe nedrept pe "Teodor" ca a lasat-o insarcinata. Monahul nu a incercat sa se dezvinovateasca primind sa plece din manastire. Sfanta a petrecut sapte ani intr-o padure pustie, crescand copilul acelei femei.