Baronul Ionel Arsene va fi predat autorităților române după ce Italia a decis sâmbătă, 4 noiembrie, predarea acestuia, potrivit Realitatea PLUS.
Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț a fost, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare în acest an.
Ionel Arsene, de 51 de ani, va fi predat în scurt timp autorităților din România, după ce instanțele din Italia au decis că Ionel Arsene poate fi extrădat și să vină în țară să-și execute pedeapsa.
„Statul român este preocupat ca justiția să fie făcută până la capăt”, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Ionel Arsene va fi predat autorităților române după ce instanța din Italia a decis extrădarea sa. Baronul fugar urmează să fie preluat de o echipa de polițiști români, preluat cu avionul, iar de pe aeroport va fi dus direct in penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa de peste 6 ani.
Curtea de Apel din Bari a aprobat de pe 12 octombrie cererea de extrădare a lui Ionel Arsene, dar decizia nu era definitivă.
Ionel Arsene a fost demis oficial în martie acest an de la șefia Consiliului Județean Neamț, în lipsă, după ce a fost condamnat defintiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență.
Poliţiştii nu l-au găsit la domiciliu și a fost emis mandat internaţional de arestare. Pe 11 martie, Poliția Română a confirmat că Arsene a plecat din România, destinația fiind Italia.
Ionel Arsene a fost trimis în judecată pe 22 februarie 2018.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus, pe 22 februarie 2018, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, potrivit unui comunicat DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.
2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, preciza la acea dată DNA.