Această decizie a fost luată în cadrul Congresului Partidului comunist chinez, ce se desfăşoară o dată la cinci ani. În acest for se stabileşte direcţia de acţiune a ţării pentru următorii cinci ani. În urma acestui congres, Xi Jinping a reuşit să-şi consolideze puterea în interiorul partidului, el păstrând şi funcţia de preşedinte al statului chinez.
În plus, Xi Jinping a fost ales şi în fruntea Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist.
Congresul Partidului Comunist din China a stabilit şi viitoarea componenţă a Biroului Politic, însă, contrar cutumei, nu a desemnat un succesor pentru Xi Jinping. În ultimele decenii, toţi liderii Chinei au indicat o linie clară de succesiune, însă Xi Jinping nu a recurs la această practică. Decizia de a nu desemna potenţiali succesori în cadrul Biroului Politic Permanent îi consolidează poziţia lui Xi Jinping şi ar putea sugera că actualul preşedinte al Chinei urmăreşte să îşi păstreze funcţiile şi după 2022, când va avea loc următorul Congres al Partidului Comunist din China.
În structura de conducere a Partidului Comunist au mai intrat Li Zhanshu, Zhao Leji, Han Zheng, Wang Huning şi Wang Yang.
Marţi, în cadrul acestui congres a fost adoptat şi un amendament de modificare a Constituţiei, ce prevede includerea ”gândirii lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră”. În istoria recentă, niciun alt lider chinez nu a avut ideologia sa înscrisă în Constituţie.
Xi Jinping a devenit liderul Partidului Comunist din China în 2012, ani în care economia acestei ţări s-a dezvoltat rapid, însă, potrivit relatărilor, regimul chinez a devenit mai autoritarist şi mai represiv.