Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube
VIDEO

Un avion a aterizat de urgenţă la Timişoara

Un avion care venea de la Chişinău, cu probleme la roţi, a aterizat în siguranţă la Timişoara, la ora 9:44. Aeronava a survolat mai bine de o oră şi jumătate aeroportul, timp în care la sol s-au luat toate măsurile pentru ca avionul să aterizeze în siguranţă. Nicio persoană nu a fost rănită. Turnul de control a anunţat că în avion au fost 47 de pasageri şi 4 membri ai echipajului.

Imagini cu avionul Carpatair pe pista aeroportului din Timişoara după aterizarea forţată
Imagini cu avionul Carpatair pe pista aeroportului din Timişoara după aterizarea forţată
Piloţii avionului Carpatair, Iurie Oleacov şi Leonid Babischi, se află în cadrul companiei de peste zece ani
Piloţii avionului Carpatair, Iurie Oleacov şi Leonid Babischi, se află în cadrul companiei de peste zece ani
Adrian Iovan: Totul depinde de piloţi
Adrian Iovan: Totul depinde de piloţi
Foto: RTV
Foto: RTV

Avionul companiei Carpat Air a aterizat forţat, deoarece nu i s-a deschis trenul de aterizare.  Ambii piloţi, moldoveni cu foarte mare experienţă de zbor, au anunţat turnul de control al aeroportului că au probleme cu trenul principal de aterizare. Rezervoarele erau cu puţin peste jumătate pline cu combustibil. În aceste condiţii, cei de la sol au luat primele măsuri.

Toate celelate curse care urmau să aterizeze sau să decoleze de pe aeroportul Timişoara au fost anulate. Au fost alertate serviciile medicale - ambulanţa şi pompierii şi în foarte scurt timp au ajuns la aeroport 16 ambulanţe şi mai multe maşini de pompieri. În timpul în care avionul a survolat aeroportul, lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe au împrăştiat un covor de 200 de mp de spumă ignifugă pe pistă. Abia în momentul în care rezervoarele indicau că sunt aproape goale, aeronava a aterizat forţat pe pistă şi a ieşit uşor pe câmpul din apropiere.

Cei doi piloţi au reuşit să deschidă trenul lateral pe pistă, aeronava fiind nevoită să se sprijine pe bot pentru echilibru. Spuma ignifugă a great un adevărat patinoar, iar avionul a suferit avarii minore, fiind evitată inclusiv izbucnirea unui incendiu. Niciun pasager nu a fost rănit. 

Pasagerii erau 9 italieni, 2 germani, 2 greci, 10 români şi 23 moldoveni.

Potrivit autorităţilor, aeronava avea probleme la roata de bot şi a trecut de două ori prin dreptul turnului de control încercând să aterizeze, dar cei responsabili au observat că nu are trenul de aterizare coborât. Avionul SAAB 2000 trebuia să aterizeze la ora 8:05.

Reprezentanţii Carpatair au declarat că o defecţiune la trenul de aterizare este cauza cea mai probabilă a incidentului. Roata de bot nu a putut fi scoasă.

"Aeroportul s-a pregătit impresionant de bine. Echipajul a avut timp suficient să pregătească o aterizare de urgenţă. Nu am avut nicio victimă, pasagerii au ieşit în siguranţă pe uşa din faţă a aeronavei. Avionul se află într-o stare foarte bună, nu a fost avariat, iar întreţinerea a fost făcută conform procedurilor. Avionul va fi repus în serviciu cât mai curând", a spus Nicolae Petrov, director general Carpatair.

Piloţii avionului Carpatair, Iurie Oleacov şi Leonid Babischi, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, au experienţă foarte mare şi se află în cadrul companiei de peste zece ani. Cei doi piloţi au 37 şi respectiv 47 de ani.

Unul dintre pasageri a declarat că piloţii nu i-au anunţat de existenţa problemelor tehnice, ci le-au spus că este ceaţă, pe pistă este gheţuş, şi, prin urmare, sunt probleme cauzate de vreme.

"Aeronavele folosite de Carpatair sunt foarte bune. Îndeplinesc toate condiţiile de siguranţă", a spus Sorin Stoicescu, expert în aviaţie.

Au fost declanşate mai multe anchete care să stabilească împrejurările producerii evenimentului aviatic.

Ministerul Transporturilor va trimite o echipă de investigaţii la Aeroportul din Timişoara, a anunţat duminică Marian Ciucă, director investigaţii in Ministerul Transporturilor.

"Aeronava a aterizat în condiţii bune, nu sunt probleme, pasagerii au fost debarcaţi, este un lucru extraordinar că s-a întâmplat aşa. Este de apreciat modul în care a acţionat echipajul şi, bineînţeles, măsurile de siguranţă luate de aeroport. Comisia deja a fost constituită la nivelul Ministerului Transporturilor, urmează să ne deplasăm la Timişoara şi să urmăm procedurile de investigaţie specifice", a spus Ciucă.

Compania Carpatair nu este la primul incident aviatic. Anul trecut, o cursă Carpatair ce venea de la Timişoara şi trebuia să aterizeze la Bucureşti a ieşit de pe pistă. Piloţii şi echipajul au spus că la momentul aterizării, la sol bătea un vânt foarte puternic şi în rafale, lucru confirmat şi de înregistrările video ale pasagerilor.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
6 semne ca ai un job nepotrivit
STIRI | REALITATEA.NET
17 Septembrie, 17:18
ecuisine.ro
Tortellini de casa
STIRI | REALITATEA.NET
17 Septembrie, 11:18
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET