Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube
VIDEO

Ultimul moţ cioplitor în piatră trăieşte în satul Băreşti din Apuseni

Oamenii Apusenilor sunt moţi blânzi, cu inima curată, peste care fiecare zi curge la fel. Cu munca în grădină sau la pădure şi cu îndeletnicirile căpătate de la străbunii lor. Cutreierând drumurile de pământ şi piatră din satele răsfirate pe coamele trufaşe ale munţilor, am întâlnit un om care scoate bani din piatră seacă. La propriu. Echipa Realitatea TV l-a găsit, undeva în satul Bărăşti, pe ultimul moţ cioplitor în piatră.

Ultimul moţ cioplitor în piatră trăieşte într-un  sat din Munţii Apuseni
Ultimul moţ cioplitor în piatră trăieşte într-un sat din Munţii Apuseni
Foto: RTV
Foto: RTV

Când lasă toporul să se mai odihnească, bătrânul moţ se recomandă simplu: "Tomuş Nicolae, din satul Băreşti. Cioplitor de piatră, prelucrător de şindrile".

Moţul a învăţat meserie de la tatăl său, care la rândul său a învăţat de la părinţi. Nu mai ştie a câta generaţie de cioplitor în piatră este, dar ştie că a rămas ultimul. Bătrânul cu privire blândă şi cu mâini aspre primeşte cu drag în bătătură orice curios dornic să afle tainele cioplitului.

Mânuieşte cu măiestrie toporul. Iar noi ne uităm uimiţi cum lama ascuţită se învârte primejdios în aer, apoi alunecă uşor pe piatră. Ne spunem că n-ar fi rău să ne încercăm priceperea într-ale cioplitului. Ne-am convins că îţi trebuie nu doar voinţă, dar şi un dram de talent, aşa că ne lăsăm păgubaşi şi ne îndreptăm paşii spre cariera improvizată din spatele casei moţului, ca să alegem pietre pentru lespezi.

În timp ce toporul se ceartă cu pietrele verzi, numite în popor marmură neagră, moţul ne povesteşte cu drag de meseria lui.

Pietrele verzi din spatele casei îţi spun şi povestea de dragoste a moţului. Pierdut în amintiri, bătrânul ne vorbeşte despre moaţa lui dragă, Sava Tomuş. Iar femeia, să nu se lase mai prejos, îşi pune şorţul ca să încingă nişte plăcinte cu brânză dulce. Nu le rumeneşte însă pe sobă, ci chiar pe lespezile făcute de soţul ei. Ca şi cioplitorul în piatră, tanti Sava învaţă orice fată cum se fac tradiţionalele plăcinte. Punem şi noi mâna pe sucitor. Nu cu mare succes, spre distracţia gazdei.

Soţii Tomuş păstrează cu străşnicie şi mândrie tradiţiile moţilor. Dar spun că le adaptează şi vremurilor noastre.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
ecuisine.ro
Tortellini de casa
STIRI | REALITATEA.NET
17 Septembrie, 11:18
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
Cosmopolitan.ro
Ecuisine.ro
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET