Prim-ministrul Donald Tusk a luat distanţă faţă de iniţiativa şefului diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, care, alături de omologul său francez Bernard Kouchner, a adresat o scrisoare secretarului de stat american Hillary Clinton, prin care cereau eliberarea regizorului. "Această problemă îl priveşte pe un regizor polonez eminent, este veche, de câţiva ani, dar ea vizează un viol, un act sexual cu un copil. Nu trebuie să amestecăm politica, nici să apelăm la coarda patriotică", a declarat Tusk, citat de AFP.
Între timp, Roman Polanski, arestat sâmbătă la Zurich, este încarcerat într-o celulă "rudimentară" şi primeşte cinci franci sudezi (aproape trei euro) pe zi, conform mărturiilor primite de presa elveţiană. "Nu îi lipsea nimic şi era bine tratat. Asta nu înseamnă că era fericit de situaţia lui", a declarat pentru Le Matin consulul ambasadei Poloniei la Berna, Marek Wieruszewski, după ce l-a vizitat pe cineast în detenţie.
Potrivit cotidianului, Polanski este deţinut într-o celulă "rudimentară, compusă dintr-o masă, un pat, un dulap, un lavou, toaletă şi un televizor". Numele închisorii în care se află Polanski rămâe în continuare necunoscut, surse apropiate anchetei dezvăluind că regizorul este încarcerat într-una dintre cele nouă închisori din cantonul Zurich, dar la cererea lui Polanski, locul exact nu a fost făcut public. Personalul din penitenciar i-a adus haine şi i-au dat cinci franci elveşieni pe zi, mai precizează Le Matin.
Micul dejun este compus din cafea, pâine, unt şi dulceaţă şi este servit în celulă. Polanski are dreptul la o oră zilnică de plimbare în curte, are acces "sporadic" la telefonul fix, iar soţia sa, actriţa Emmanuelle Seigner, poate să îl viziteze doar o oră pe săptămână, potrivit consulului.
Roman Polanski a fost arestat sâmbătă, la Zurich, unde urma să participe la Festivalul de Film pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră, cu un mandat de reţinere american pentru fapte petrecute în 1977, în SUA, şi se află în detenţie provizorie, în aşteptarea extrădării.