Deficitul din prima jumătate a anului a ajuns la un miliard şi jumătate de lei, în condiţiile în care pe tot anul se estima un deficit de doar 1,3 milarde. Motivul este că au fost încasate mai puţine contribuţii, comparativ cu pensiile care au fost plătite.
Astfel, Casa Naţională de Pensii se va împrumuta de la bugetul de stat pentru a plăti pensiile. Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat marţi, pentru NewsIn, că nu s-a luat în discuţie amânarea majorării pensiilor, dar a recunoscut că deficitul este dublu.
Probleme sunt şi cu pensiile private. Tot mai multe conturi sunt goale, pentru că firmele au făcut disponibilizări, iar contribuţiile către pensiile private obligatorii n-au mai fost virate. Lunar, aproape 1,4 milioane de conturi rămân descoperite, ceea ce înseamnă că tot atâţi salariaţi vor avea la sfârşitul anilor de contribuţie pensii mai mici.
La fel şi cu pensiile private facultative, la care contribuie din ce în ce mai puţini români. Peste 4,7 milioane de angajaţi au aderat la fondurile pensiilor private obligatorii. În fiecare lună însă, 29% dintre conturile acestora nu sunt alimentate, pentru că angajatorii nu virează contribuţiile.
Tot din cauza instabilităţii financiare, a scăzut numărul românilor care şi-au încheiat o pensie privată facultativă. În prima jumătate a anului, doar 19.000 de salariaţi au ales o astfel de pensie, de trei ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Mai mult, şi o parte din firmele care cotizau pentru pensiile private facultative ale angajaţilor nu mai fac plăţile. Reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat susţin că în primele şase luni, randamentul fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 7%. În cazul pensiilor private facultative, randamentul pe primele şase luni a fost de 6,94%. La pensiile private obligatorii, fiecare angajat contribuie cu 2% din venitul brut, iar în sistemul facultativ, cu maximum 15% din venit.