"Vrem să ştim cu siguranţă că până în 2012 vom avea în mod sigur finalizată porţiunea din Autostrada Transilvania de la Cluj până la graniţă la Borş", a declarat marţi ministrul transporturilor.
Acesta a mai spus că pe parcursul zilei de marţi (n.red. 20 ianuarie) va avea o serie de întâlniri cu reprezentanţii companiei Bechtel unde va ridica câteva probleme legate de stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania. Printre acestea, ministrul Berceanu a amintit că va solicita un răspuns legat de întârzierea lucrărilor la autostradă deşi statul român a plătit până în prezent o sumă de 624 milioanme de euro.
De asemenea, Radu Berceanu a mai spus că vrea să ştie când vom avea disponibilă o porţiune utilizabilă din Autostrada Transilvania şi care ar putea fi aceea. Totodată, ministrul Berceanu a declarat că statul român are o datorie de 77 milioane de euro faţă de Bechtel pe care îi va plăti, deşi compania susţine că are de recuperat 137 milioane de euro.
Autostrada Transilvania (415 km) parcurge ruta de la nord-vest de la Braşov până la Oradea, la graniţa cu Ungaria şi va trece prin Braşov, Făgăraş, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj Napoca şi Oradea. Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor a fost semnat în decembrie 2003 între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Bechtel International (USA).
În februarie 2006, în urma renegocierii contractului, a fost prelungit termenul de finalizare din decembrie 2012 pentru decembrie 2013. Proiectul este împărţit în opt tronsoane. În iunie 2004 lucrările au fost demarate simultan pe două dintre acestea - 2B Câmpia Turzii - Cluj Vest (Gilău) şi 3C Suplacu de Barcău - Borş.
Elicopterul Realitatea TV a survolat în urmă cu câteva zile tronsonul de autostradă realizat până acum de firma Bechtel. Este vorba de tronsonul Gilău-Câmpia Turzii din judeţul Cluj.
În această vară, a început construcţia a 23 de kilometri şi s-a lucrat la fundaţia autostrăzii. Pe unele porţiuni, care însumează zece kilometri, au fost turnate deja mai multe straturi de asflat, însă nu şi cel final - adică cel de uzură. Teoretic, odată asfaltat, tronsonul ar putea fi dat în folosinţă. Doar teoretic însă, pentru că porţiunea nu are până acum căi de acces. Pentru acest lucru ar trebui făcute exproprieri, relocate conducte de gaz, apă şi cabluri de electricitate. Ministerul Transporturilor nu are bani să suporte exproprierile. 81 de milioane de lei ar trebui să meargă către proprietarii din zona autostrăzii.
O altă autostradă, tot în lucru, este cea care ar trebui să lege Capitala de Braşov. Lucrările au fost demarate deocamdată doar pe tronsonul Bucureşti-Ploieşti.