"Ce semnalează practic raportul, cu referire la Parlamentul României, e faptul că acesta aplică standarde duble în ce privește ridicarea imunității și că nu ar avea criterii obiective pentru a face acest lucru. Mi se pare că e mai bun decât cele precedente. Mi se pare un semnal de sprijin pentru DNA și pentru instituția care furnizează informațiile DNA, în speță SRI. Este o reușită a celor două instituții, mai ales că în ultima vreme am văzut semnalele unei bătălii în subteranele politicii foarte puternice în a decredibiliza acțiunea celor două instituții.
Merită remarcat faptul că este un contrast puternic între evaluarea pozitivă cu privire la România și dezastrul pe care îl remarcă raportul MCV cu privire la Bulgaria: justiție coruptă, presiuni politice, crimă organizată. Cumva România a reușit să se separe de Bulgaria, în ceea ce privește aceste aprecieri internaționale pe justiție, însă cred că e mult de luptat pentru a apăra independența justiției", a spus Valeriu Turcan.
Pe de altă parte, analistul politic consideră că "la nivelul Comisiei Europene, unde se primesc monitorizările zilnice, s-a cam decriptat jocul din România".
"Cred că după atâtea raporte de țară și rapoarte MCV, funcționarii de la Comisie s-au cam prins. Nu mai zic că e o nuanță pozitivă și pentru că la București văd plasați în funcții de nivel înalt oameni cu care au lucrat (...) Sunt nenumărate versiuni și draft-uri ale acestui raport și cred că se scrie până în săptămânile premergătoare. Rescrierea acestui raport e și un rezultat al unor eforturi poate diplomatice, a unor semnale poate date de administrația de la București", a adăugat Turcan.