TRAIAN BĂSESCU. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la CC de către 50 de parlamentari - "ceea ce se va întâmpla" - şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.
"Nu se poate continua cu un program în care este menţionat USL, când USL nu mai este la guvernare", a spus Băsescu.
Potrivit preşedintelui, forţarea unui vot fără modificarea programului de guvernare are riscuri: 1. să fie atacată la CC de 50 de membri ai Parlamentului, ceea ce se va întâmpla, şi 2. declanşarea conflictului între Preşedinţie şi Parlament.
Băsescu a spus că, în cazul asumării răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, chiar dacă se depune moţiunea de cenzură, nu aşteaptă votul pe aceasta, ci va numi imediat miniştrii.
Preşedintele Băsescu a susţinut că, dacă nu se va asuma răspunderea Guvernului pe programul de guvernare, atunci "va exista atacarea la CC, şi va trebui să aştepte până când se pronunţă Curtea.
"Dacă nu procedăm aşa (asumarea răspunderii - n.r.), va fi imposibilă instalarea Guvernului în noaptea aceasta. Va exista atacarea la Curtea Constituţională şi va trebui să aştept până se pronunţă Curtea Constituţională asupra hotărârii. Nu este nicio contradicţie, nu voi aştepta în niciun caz un eventual efect al unei moţiuni de cenzură pe asumarea răspunderii pe program, voi valida miniştrii în noaptea asta. Dar, dacă nu se trece prin asumare programul, sunt obligat să aştept până Curtea Constituţională se pronunţă pe un eventual atac al hotărârii la CC. Cred că drumul de urmat este acesta", a afirmat şeful statului.
Băsescu a spus că, în discuţia pe care au avut-o, premierul Victor Ponta i-a promis că "încearcă să rezolve această problemă la Parlament". "Sunt convins că încearcă în modul cel mai sincer să o rezolve", a spus preşedintele Băsescu. El a arătat că nu ştie dacă premierul a îmbrăţişat ideea sa.
"Mie mi-a promis că încearcă să rezolve această problemă. Nu vă pot garanta că este de acord cu mine. S-ar putea să aibă declaraţii publice în care să spună că nu e de acord. Avem fiecare puncte de vedere. Dar eu i-am prezentat variantele care pot fi, inclusiv un atac din Parlament, conflict interinstituţional declanşat de preşedinte", a mai spus Băsescu.
Traian Băsescu a mai afirmat că nu doreşte să se creeze un precedent "în care să fie ca la români: dă-i că merge şi aşa".
"Nu merge şi aşa, avem nevoie de puţină rigoare în viaţa politică şi în funcţionarea instituţiilor", a adăugat preşedintele.
"Cred că discută şi el cu liderii partidelor de coaliţie, cu liderii PSD, soluţia pe care trebuie să o găsească", a mai spus Băsescu.
Despre faptul că a vorbit, după ruperea USL, despre o demisie a premierului, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: "Am ajuns în altă etapă. Suntem în altă etapă, nu mai discutăm. Şi eu am spus, şi Crin Antonescu a spus, plecând de la abordarea politică: USL nu mai există, iar acum se guvernează cu formaţiuni politice care au fost la guvernare în 2010, UDMR, UNPR şi minorităţile. Mai e o singură formaţiune care nu a fost în Guvernul din 2010, PSD, în rest toate au făcut parte din Guvernul Boc şi Ungureanu", a comentat şeful statului.
Traian Băsescu a ţinut să precizeze că a dorit să dea aceste explicaţii pentru a nu exista păreri răuvoitoare.
"Vreau să avem un guvern legitim şi, în acelaşi timp, vreau să prevenim atacuri la Curte", a afirmat preşedintele, care a adăugat că nu mai există niciun temei pentru un atac la Curtea Constituţională, din partea opoziţiei, dacă se ajustează programul de guvernare şi se vine pe realitatea momentului.
Scrisoare către Ponta
Preşedintele TRAIAN BĂSESCU i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi transmite că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componenţă.
Prezentăm integral textul scrisorii publicate de Administraţia prezidenţială:
"Domnului Victor-Viorel Ponta, Prim-ministru al Guvernului României
Stimate Domnule Prim-ministru,
Având în vedere că în cursul zilei de astăzi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, în temeiul dispoziţiilor Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, vă solicit să luaţi măsurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale.
Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii şi compoziţiei politice a Guvernului, este necesar să solicitaţi aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componenţă politică.
În urma înţelegerilor politice pe care le-aţi parafat, noul Guvern este susţinut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Naţională pentru Progresul României, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Minorităţile Naţionale reprezentate în Parlamentul României. Noua configuraţie este de natură a produce o fractură puternică a votului acordat de către cetăţeni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covârşitoare au încredinţat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul.
Apreciez că respectarea regulilor democratice şi a normelor care instituie reguli procedurale constituţionale trebuie realizată întotdeauna cu bună-credinţă, în spiritul unui comportament loial faţă de Constituţie, dar şi faţă de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. În măsura în care veţi solicita aprobarea Parlamentului, menţinând programul cu care a fost învestit Guvernul USL şi care în prezent nu mai există, consimţiţi la delegitimarea Guvernului României.
Cu consideraţie,
TRAIAN BĂSESCU