"Dacă în politică n-ai nervii tari, atunci trebuie să te lași. Sigur că au fost multe momente grele. Vă pot spune că am avut și intenția să demisionez imediat după aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, considerând că cea mai importantă parte a mandatului meu de prim-ministru am îndeplinit-o. Motivul pentru care nu am demisionat este că stiuația politică era destul de complicată și aveam și responsabilitatea partidului pe care îl conduceam, PNL, care scăzuze la o cotă îngrijorătoare. Am strâns din dinți și am zis că trebuie să continui, pentru că nu puteam să abandonez partidul numai din considerente personale. Și cred că am procedat corect față de colegii mei, de susținătorii noștri, astfel încât PNL a încheiat mandatul cu un scor, nu foarte mare, de aproape 20%, în 2008. Dar a avut un alt dar: a confirmat care este forța PNL", a spus președintele Senatului.
Acesta este de părere că valorile liberalismului nu se mai regăsesc în PNL-ul de astăzi, motivul principal fiind trecerea la PPE.
"Am observat că sunt oameni și astăzi în PNL care sunt fideli partidului. Mie dacă mi-a repugnat ceva înainte de 1990 era ideea de a fi membru de partid și de a te înrola ca un soldat obedient într-o formațiune care nu avea nimic democratic. Eu am intrat în politică nu pentru a fi membru de partid, ci pentru că simțeam că sunt alături de ceea ce înseamnă fundamentele liberalismului, principiile și valorile liberale. Am rămas fidel acestor valori, în condițiile în care PNL a renunțat la ele. A trecut la PPE, ceea ce înseamnă doar depărtarea de liberalism. Eu consider că astăzi PNL nu mai are nimic de a face cu liberalismul", a declarat Tăriceanu.
Întrebat de ce nu a candidat pentru funcția de primar general, politicianul a explicat că obiectivul ALDE este câștigarea alegerilor parlamentare.
"Eu consider că am o responsabilitate majoră în ceea ce privește ALDE. Am o responsabilidate față de partid, nu neapărat ca o structură administrativă, ci ca un vehicul care este chemat să răspundă la așteptările unor cetățeni care împărtășesc astfel de valori. Prin urmare, obiectivul major este reprezentarea în următorul Parlament. Alegerile locale sunt foarte importante, dar nu sunt principalul criteriu. Cred că rolul meu este să militez pe această direcție, să sprijin partidul", a spus președintele Senatului.
"Domnul Barbu a fost ales pentru că nu vreau să vorbesc despre noi ca partid liberal și să ne reprezinte cineva care nu este așa. Liberalii se pot recunoaște ușor prin pozițiile pe care le adoptă față de diferite elemente politice. În ultima perioadă, cel puțin, marca cu care noi ne-am identificat este legată de apărarea dreptului și libertăților individului. De fiecare dată, pe aceste chestiuni m-am consultat cu colegii mei, dar în special cu Daniel Barbu, care are niște convingeri foarte solide. Nu este dispus compromisurilor compromițătoare, ca să spun așa. Mă bucur că aceste principii pe care eu le-am promovat și le susțin sunt împărtășite de domnul Barbu, care este una dintre cele mai puternice voci în această privință. El nu poate fi interpretat altfel decât un liberal. Hoția trebuie condamnată, dar drepturile omului, libertățile lui și, până la urmă, demnitatea individului nu trebuie desconsiderată în contextul luptei anticorupție", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.