Europarlamentarul Norica Nicolai a afirmat, la Suceava, în cadrul unui eveniment al organizaţiei de femei a filialei judeţene a PNL, că Uniunea Europeană ar avea dificultăţi să-şi apere graniţele în cazul unui conflict armat, pentru că statele membre, mai ales cele din est, nu au armata pusă la punct.
„La un atac asupra unui stat al Uniunii Europene nimeni nu poate reacţiona. Sunt state care pot să-şi folosească armatele timp de patru-cinci ore. Sunt state care pot rezista o lună, dar sunt foarte departe de frontiera estică”, a afirmat Norica Nicolai, care a mai adăugat că România are muniţie doar pentru opt ore de război.
Evenimentele din Ucraina probabil vor „genera o creştere a bugetelor de apărare, abandonate în ultima perioadă. Niciun stat membru NATO nu a respectat Tratatul de la Washington, să aloce 2,38% din bugetul de stat pentru apărare. Dacă cineva nu va mai respecta nicio normă de drept internaţional, Uniunea Europeană va avea dificultăţi în a-şi apăra frontierele”, a mai afirmat europarlamentarul.
Norica Nicolai a mai susţinut că în urma ultimelor evenimente Ucraina se va destrăma, partea estică urmând să fie preluată de Rusia iar statul vecin ar urma să rămână doar cu teritoriile din vest. „Jucându-ne cu revoluţii democratice, fie că acum câţiva ani se chemau oranj, acum euromaidan, se pare că Uniunea Europeană nu va face decât să ajute o ţară să se destrame. Alt destin Ucraina nu are. Poate să rămână o parte, aceasta din nordul nostru şi partea spre Polonia, într-o formulă de acceptare de către Uniunea Europeană. Fără dubiu, Rusia îşi va lua fostele teritorii înapoi, cum a făcut-o cu Crimeea, şi cum o va face cu regiunea industrializată din est”.
Europarlamentarul liberal susţine că Rusia îşi doreşte să ajungă la gurile Dunării şi să aibă frontieră cu România. În această situaţie, Nicolai susţine că Republica Moldova „poate fi salvată” doar fără Transnistria. „Marea problemă va fi ce se va întâmpla pe frontiera noastră. Probabil că după Crimeea urmează Transnistria. Dacă vrem să salvăm Moldova, trebuie să o salvăm fără Transnistria. Moldova nu poate face faţă, în acest moment, unuiu conflict direct cu Rusia. După destrămarea URSS, Rusia şi-a creat o perdea de conflicte îngheţate, pe care să-şi permită să le dezgheţe când doreşte şi când consideră că este puternică. Acum Rusia se simte puternică şi îşi realizează vocaţia imperială. Marea problemă pentru România va fi atunci când Rusia va face primul pas spre gurile Dunării. Atunci există riscul să avem frontieră comună cu Rusia. Acest lucru cred că se va întâmpla”, a afirmat Norica Nicolai.
Europarlamentarul susţine că intenţia Rusiei este să aibă frontieră directă cu Uniunea Europeană, să îşi asigure dominaţia în Marea Neagră şi acces spre Oceanul Atlantic prin Marea Mediterană şi să împiedice Ucraina şi România să exploateze resursele de gaze naturale din Marea Neagră.