Nicușor Constantinescu a povestit că el avea viză de Statele Unite pe pașaport și că a aflat atunci când voia să plece la tratament la New York că are interdicție de călătorie în America. „Am aflat că atunci când a început ancheta penală, procurorii DNA au au scris către Ambasada SUA că intenționez să fug în America și mi-au pus interdicția de călătorie. Am aflat asta când am avut nevoie să plec la tratament și a fost nevoie să aplic pentru viza medicală și pentru ca să o primesc Spitalul Sfântul Ioan din București a trebuit să corespondeze cu spitalul din Germania unde făcusem biopsia, să facă testul ADN ca să vadă că e corespunzător”, a povestit baronul PSD.
El a primit apoi viza medicală din motive umanitare, o procedură pe care americanii o acceptă pe motive întemeiate. Surse politice susțin că pe lista menționată de adjunctul asistentului secretarului de stat american s-ar afla politicienii care au „în portofoliu” cereri de arestare respinse de Parlament sau se află sub control judiciar sau în procedura de urmărire penală, precum și cei condamnați deja pentru corupție, mai anunță sursa citata.
Pe de altă parte, surse politice susțin că pe lista menționată de adjunctul asistentului secretarului de stat american s-ar afla politicienii care au „în portofoliu” cereri de arestare respinse de Parlament sau se află sub control judiciar sau în procedura de urmărire penală, precum și cei condamnați deja pentru corupție.
La rândul său, Adrian Năstase a publicat pe blogul să scrisoarea ambasadei SUA prin care este informat că i s-a retras viza, astfel încât nu mai poate călători în Statel Unite. Scrisoarea a fost primită în aprilie 2012, înainte de a fi condamnat, drept pentru care Năstase s-a declarat revoltat de decizie, spunând că a fost asemănat cu un terorist Al Quaida: ”probabil că am fost util, ca premier al României, in operatiunile militare din Irak si in alte situatii. Atunci nu eram „periculos” dar după ce România a avut o altă conducere, după 2004, am devenit, dintr-o dată „periculos” pentru SUA, asemănător cu teroristii Al Quaida”.
‘Nici nu aveam de gând să merg în Statele Unite, şi aveam şi alte probleme. În plus, felul în care este redactată declaraţia agentului secretarului de stat care a participat la acea audiere mi se pare foarte ciudată. Americanii din Statele Unite decid pe suspiciuni de corupţie din România, din Bulgaria, din Ungaria, cine să călătorească şi unde. Mi se pare foarte ciudat pentru că, pe de o parte, eu credeam, pentru anumite acuzaţii de corupţie, eşti acuzat în propria ta ţară şi, eventual, condamnat. Dar, pe suspiciuni de corupţie să gândească cineva din administraţia americană că nu te poţi deplasa, e destul de ciudat (…)’, a susţinut fostul premier.