Legea offshore va fi votată miercuri în Senat şi va fi transmisă ulterior la Camera Deputaţilor. Orice modificare la acest act normativ trebuie negociată şi agreată în coaliţia de guvernare, potrivit președintelui Senatului - Florin Cîțu.
„Deja avem plenul de miercuri pregătit. Dacă era gata astăzi, era pregătit plenul pentru astăzi. Dacă nu, miercuri este plen pregătit pentru legea offshore, va fi votată miercuri şi va merge imediat la Camera Deputaţilor.
Iniţiatorii au venit cu o formă, orice modificare trebuie agreată în coaliţie, pentru că altfel nu va trece. (...) Din ce am văzut eu până acum, nu (sunt modificări la lege). În acest moment, ceea ce avem este o lege offshore, dacă se doresc modificări, repet, ca să aibă succes să treacă, trebuie să fie negociate în coaliţie, altfel nu are sens, le vom discuta degeaba", a precizat Florin Cîţu, după şedinţa Biroului permanent.
El a fost întrebat dacă există disponibilitate de majorare a pragului de la care sunt supraimpozitate veniturile suplimentare, aşa cum au cerut firmele care fac exploatare, şi dacă nu ar trebui coroborate aceste praguri cu nivelul ratei inflaţiei, cu evoluţia crizei economice.
LEGEA OFFSHORE, CUM SE ÎMPART BANII ȘI GAZELE
Statul român: 60% din venituri
Investitorii: 40% din venituri
Producatorii care vând sub 85 lei/MWh: fără impozit pe veniturile suplimentare
2023: primele gaze vor fi livrate de compania Black Sea Oil Gas
2026: începe exploatare în perimetrul Neptun Deep