Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri un decret de rechemare a lui Ion Vîlcu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotențiar al României în Statele Unite Mexicane, Republica Nicaragua, Republica El Salvador, Republica Costa Rica, Republica Guatemala şi în Republica Honduras, arată un comunicat al Administrației prezidențiale.
Administrația Prezidențială a precizat ulterior că rechemarea domnului Ion Vîlcu din calitatea de ambasador al României în Costa Rica a avut loc la solicitarea acestuia din motive personale.
Și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunț că decretul privind rechemarea lui Vîlcu nu are nicio legătură cu cazul menționat în presă.
”Decizia de încheiere a mandatului domnului Ion Vîlcu s-a realizat la solicitarea acestuia, înaintată la începutul lunii martie, și are la bază o motivație exclusiv profesională, care se referă la noua calitate pe care Ion Vîlcu o va ocupa în cadrul conducerii Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO)”, precizează MAE într-un comunicat.
Inițial, presa specula că decizia de rechemare ar fi venit în contextul scandalului legat de fuga Elenei Udrea în Costa Rica. Elena Udrea a explicat la Realitatea TV că este refugiat politic cu drepturi depline în această țară, după ce a reușit să convingă autoritățile din această țară că în România, drepturile îi sunt încălcate.
Acest statut, a admis Udrea, este provizoriu, valabil un an de zile. ”La sfârșitul acestui an, dacă situația care a generat acest statut nu se schimbă, atunci voi primi statutul definitiv de refugiat politic”, a explicat fostul ministru.
Un procuror de la DNA a declarat vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că, din documentele depuse în instanţă de avocatul Elenei Udrea, nu rezultă că aceasta a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.
"Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a spus procurorul.