"Prin învestirea noului Guvern, care își declară prioritară opțiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depășirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Noul Guvern de la Chișinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante trebuind să fie demarate și realizate. Urmăresc cu atenție evoluția de pe scena politică de la Chișinău și îi asigur pe partenerii noștri de întregul sprijin al României", a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
Mesaje asemănătoare au fost transmise de MAE român, dar și de premierul Dacian Cioloș. 'Așteptăm cât mai repede un guvern instalat cu un program de guvernare care, sperăm noi, să includă reformele care sunt așteptate de cetățenii Republicii Moldova — de luptă împotriva corupției, de eficientizarea statului, proiecte care să relanseze economia. România este gata să ajute Republica Moldova și din punct de vedere diplomatic, și din punct de vedere economic, dar așteptăm să avem avem guvernul, să vedem programul de guvernare și să putem începe discuțiile concret'', a spus Cioloș într-o conferință de presă la Ambasada României de la Paris.
Învestirea guvernului Pavel Filip, cu o majoritate încropită de reprezentanții mai multor partide, inclusiv cel Comunist, și controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, a fost criticată de mai multe voci, de la Chișinău sau București. Critici au venit inclusiv de la politicianul reformist proeuropean Maia Sandu.
La protestele care au urmat învestirii guvernului, miercuri seară, au participat atât susținători ai partidelor considerate proruse, dar și manifestanți susținători ai Platformei D.A.