"Îi am alături de mine pe colegii mei pe care îi cunosc de ani de zile. Împreună reprezentăm un grup de 14 deputați din parlamentul Republicii Moldova. Ne-am adunat astăzi aici pentru a transmite un mesaj important. O decizie istorică. O decizie prin care oferim o șansă Moldovei. Avem nu doar dreptul, dar și obligația de a întreprinde măsuri radicale. Considerăm că politicienii trebuie să se trezească. Toți deputații trebuie să avem un obiectiv comun. Anunțăm că 14 deputați părăsim PCRM și formăm platforma social-democratică 'Pentru Moldova''', a declarat Violeta Ivanov, citată de Unimedia.
Printre cei 14 deputați, alături de Violeta Ivanov, mai figurează vicepreședintele parlamentului Vladimir Vitiuc și secretarul executiv al PCRM, Artur Reșetnicov.
În urma acestei sciziuni, Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin, rămâne cu șapte mandate în parlamentul de la Chișinău din cele 21 câștigate în urma alegerilor legislative de la 30 noiembrie 2014.
O nouă majoritate
Unimedia notează că, în contextul negocierilor pentru formarea unui nou guvern, pare deja formată o nouă majoritate parlamentară, în care Partidul Democrat ar urma să dețină cel mai mare număr de mandate (20).
Într-o postare pe Facebook, Vlad Plahotniuc a precizat că vrea o majoritate de guvernare suficient de numeroasă ca să aleagă și noul șef al statului, în luna martie a anului viitor, mai scrie Europalibera.org. Controversatul om de afaceri mai scrie că majoritatea avută în vedere de el trebuie să sprijine în Republica Moldova „o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic”. Plahotniuc mai scrie că a prezentat soluțiile sale unor parteneri externi și diplomați, cărora le-a promis că o să se implice pentru a le pune în practică.
Săptămâna trecută, președintele Nicolae Timofti s-a plâns public că PD exercită presiuni asupra sa și familiei sale pentru a-l desemna pe Plahotniuc candidat la funcția de prim-ministru, dar a promis că „nu va ceda presiunilor”. Plahotniuc s-a autosuspendat din partid în luna octombrie, după arestarea fostului premier liberal-democrat Vlad Filat în legătură cu devalizarea Băncii de Economii și a spus că va rămâne autosuspendat „până la clarificarea anchetei în cazul BEM”. Ancheta nu a progresat substanțial.
Aceste evoluții preced expirarea termenului limită dat de președintele Nicolae Timofti partidelor care negociază refacerea vechii coaliții de guvernare să se pună de acord asupra desemnării unui premier până luni, 21 decembrie, la ora 14.