„Nu un progres major, ci de fapt niciun fel de progres nu există. Există în schimb potenţialul unei posibile agravări a relaţiilor în continuare, dacă nu vom depune suplimentar eforturi semnificative pentru normalizarea lor”, a afirmat Riabkov, citat de RIA Novosti.
În acest sens, ministrul rus a indicat că problema condiţiilor de funcţionare a misiunilor diplomatice, rotaţia personalului acreditat şi normalizarea activităţilor instituţiilor diplomatice din ambele ţări "menţin un considerabil potenţial de criză".
"Posibilitatea unei viitoare agravări în această privinţă nu poate fi exclusă. Îi avertizăm în mod clar pe colegii noştri americani în acest sens", a insistat el.
Cu toate acestea, ministrul adjunct de externe a declarat că părţile "au discutat despre relaţiile bilaterale într-un mod cuprinzător şi destul de aprofundat", ceea ce a făcut posibil un dialog "direct şi destul de sincer".
Rusia acuză: „SUA nu ne ascultă cererile”
Totuşi, Riabkov şi-a exprimat regretul că, pentru moment, punctele de vedere ale Moscovei şi Washingtonului "nu se potrivesc", adăugând că SUA "nu ne ascultă cererile".
"În pofida acestui fapt, convorbirea a fost utilă. Cel puţin am convenit să intensificăm aceste discuţii, să efectuăm consultaţii la nivel de experţi. La aceasta se vor adăuga consultari suplimentare cu privire la alte aspecte ale relaţiilor bilaterale, în plus faţă de vize şi activitatea misiunilor diplomatice", a explicat el.
Nuland, care a sosit luni seară la Moscova, a declarat că scopul vizitei sale este căutarea unor relaţii "stabile şi predictibile" între Rusia şi SUA.
Principiul de paritate, aplicat mai mai multor demnitari
Această vizită a subsecretarului de stat american a fost posibilă după ce Rusia a exclus-o pe Victoria Nuland de pe lista sa cu sancţiuni, iar SUA au procedat într-un mod similar în privinţa unui oficial rus, în virtutea principiului de paritate. Astfel, Statele Unite l-au eliminat de pe lista sa cu sancţiuni pe directorului adjunct al Departamentului de neproliferare şi control al armelor din Ministerul rus de Externe, Konstantin Voronţov, potrivit EFE.
Cu ocazia vizitei sale la Moscova, Victoria Nuland urmează să aibă o întâlnire cu şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, responsabil ca şi ea pentru dosarul ucrainean, şi cu consilierul pentru afaceri internaţionale al Kremlinului, Iuri Uşakov, fost ambasador al Rusiei în SUA.
Vizita Victoriei Nuland la Moscova are loc la aproape patru luni după ce preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi SUA, Joe Biden, au încercat în cadrul summitului lor de la Geneva să apropie poziţiile celor două părţi în probleme precum funcţionarea ambasadelor, dialogul strategic, controlul armelor nucleare şi securitatea cibernetică.
Relaţii la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece
Cu relaţii deja la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, cele două state sunt în dispută cu privire la funcţionarea misiunilor lor diplomatice, inclusiv în ceea ce priveşte numărul de diplomaţi pe care îi pot avea la post în fiecare dintre ţări.
Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a declarat, într-o reacţia la o propunere a Congresului SUA de a expulza 300 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul Statelor Unite, că aceasta ar duce la închiderea misiunilor diplomatice din Federaţia Rusă dacă va fi pusă în practică, conform Reuters.