”Eurasia reprezintă o parte uriaşă a lumii, care merită mai multă atenţie decât atrage astăzi”, a declarat Nikita Mihalkov, un regizor premiat cu Oscar, preşedintele Sindicatului Cineaştilor Ruşi şi directorul Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, pentru agenţia de presă RIA Novosti. ”Însă acest proiect nu este o încercare de a lupta împotriva Hollywoodului”, a adăugat cineastul rus, potrivit News.ro.
Nikita Mihalkov a făcut această declaraţie în Crimeea - o peninsulă din Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o în urmă cu doi ani -, la ediţia inaugurală a Festivalului de Film ”Eurasian Bridge”, un eveniment conceput pentru a deveni rampa de lansare pentru ”Oscarurile Eurasiei”.
Toate festivalurile cinematografice majore din Rusia sunt finanţate de guvern, iar noile premii urmează să obţină la rândul lor finanţare de la statul rus.
Potrivit cineastului Nikita Mihalkov, filme din ţări precum Coreea de Sud, India şi Pakistan vor fi proeminente la ”Oscarurile Eurasiei”.
”Acesta este un cinema veridic, ce provine din ţări în care există probleme sociale şi politice. Cinematografia din ţările cu probleme este mai puternică”, a spus cunoscutul regizor rus.
”Soare înşelător”, un lungmetraj regizat de Nikita Mihalkov, a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film străin” în 1995. Acelaşi film a câştigat Marele premiu al Juriului şi Premiul Juriului Ecumenic la Festivalul de la Cannes în 1994. Cineastul rus mai are în palmares două nominalizări la premiile BAFTA şi trei nominalizări la trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.
Recent, Nikita Mihalkov s-a plâns în mai multe interviuri în legătură cu ”tratamentul incorect” de care au parte filmele ruseşti la gala premiilor Oscar.
Declaraţia sa recentă, despre ”Oscarurile Eurasiei” care ”nu vor lupta contra Hollywoodului”, a fost făcută într-o perioadă în care proiectul introducerii în cinematografele din Rusia a unei cote obligatorii de filme ruseşti, pentru a restricţiona filmele de la Hollywood în box office-ul intern, se află încă în dezbatere publică, iar retorica anti-Hollywood este omniprezentă.
La sfârşitul acestei luni, Rusia va lansa o nouă gală cinematografică, despre care specialiştii în domeniu au spus că reprezintă o versiune locală a galei de decernare a Globurilor de Aur.