În schimb, majoritatea a decis să ceară de la protestatari un document scris cu posibilitățile tehnice și juridice care în viziunea lor permit declanșarea anticipatelor. De asemenea, majoritatea parlamentară a constatat că Guvernul a fost investit fără abateri legale, deși recunoaște, că procedura a avut loc în condiții extreme.
Dodon, Ursatîi și Năstase, chemați luni la dialog
În acelaşi timp, Andrian Candu a transmis un mesaj celor trei lideri din faţa protestatarilor - Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi - invitându-i la dialog. „Totuşi, considerăm că dialogul trebuie să continue. De aceea, cerem de la reprezentanţii protestatarilor să ne prezinte argumentele lor privind soluţiile juridice privind alegerile anticipate (...) Fac apel la cei trei lideri să se implice în implementarea programului de guvernare (...). Suntem gata să-i luăm chiar ca parteneri”, a menţionat Candu.
Şeful Legislativului de la Chişinău a ţinut să sublinieze că, în opinia majorităţii parlamentare, alegerile anticipate nu sunt o soluţie bună pentru ţară şi că „dincolo de problemele politice trebuie să primeze rezolvarea problemelor care să ne permită să evităm blocajul economic (...) Trebuie să facem totul ca să nu punem ţara în pericol”, scrie adevarul.md
Reamintim că protestele împotriva noului guvern au fost reluate vineri la Chișinău, după ce președintele democrat al Parlamentului, Andrian Candu, și-a exprimat dubii față de revendicarea de a se ține alegeri anticipate. „E o solicitare a protestatarilor de a se ține alegeri anticipate, considerăm că sunt puține motive pentru asemenea alegeri”, a spus acesta. Mii de oameni au ieșit în centrul Capitalei pentru a protesta față de ceea ce ei numesc "regimul oligarhic al lui Plahotniuc" și pentru a cere alegeri anticipate.
Duminică, noi proteste
Noi proteste vor avea loc şi duminică, după ce Andrei Năstase, Renato Usatîi și Igor Dodon, au anunțat o nouă acțiune de protest pentru ziua de 24 ianuarie, relatează deschide.md.
UPDATE Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care este instituită o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Președinte al CSS este Nicolae Timofti, președinte al Republicii Moldova, comandant suprem al Forțelor Armate, iar secretarul Consiliului este Alexei Barbăneagră, consilierul prezidențial în domeniul Apărării și al Securității Naționale.
UPDATE 17.15 Apariţii surprinzătoare la proteste. Maia Sandu şi câţiva membri ai echipei ei se află printre protestatarii care-i au în frunte pe Igor Dodon, Renato Usatîi şi Andrei Năstase. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.MD de Igor Grossu, fost viceministru al educaţiei, membru din echipa Maiei Sandu. "Suntem cu doamna Maia Sandu, aici la televiziune. Suntem cu cetăţenii RM care-s sătui de mizeria care-i în această ţară", a declarat sursa citată.
Rusia, cu ochii pe R. Moldova
UPDATE: Președintele rus, Vladimir Putin, a discutat cu membrii Consiliului de Securitate situația politică din Republica Moldova, anunță rbc.ru citândul pe Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt a lui Vladimir Putin.
La ședință au participat premierul rus, Dmitrii Medvedev, șefii celor două camere ale Parlamentului de la Moscova, miniștri ai instituțiilor de forță, notează Unimedia.md. UPDATE: Mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei, mobilizați de Platforma DA, Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru. Aceştia scandează „Unire!”, „Jos Plahotniuc!” şi „Anticipate!”, potrivit Moldova.org.