Medicamentele pentru bolnavii care ajung în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului “Sfântul Pantelimon” sunt ţinute sub cheie, la şefa secţiei sau la asistenta-şefă acasă, fără ca medicii să aibă acces la ele, doctorii fiind puşi în situaţia de a alege cui dau un medicament şi cui nu, a relatat, pentru GSP, un medic de la Secţia ATI a spitalului. Acesta prezintă şi o înregistrare în care şefa secţiei poate fi auzită spunând că medicamentele nu ajung, iar ei trebuie să le dea cu prioritate pacienţilor tineri: “Dacă dăm la toţi, nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită”. La rândul său, farmacista spitalului spune că a găsit în dulap sute de doze dintr-un antibiotic care figurau în baza de date că fuseseră date pacienţilor.
Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, un comunicat de presă în care face mai multe precizări în acest caz, explicând că programul destinat pecienţilor care ajung la terapie intensivă - AP-ATI (Acţiunea Prioritară ATI) - este gândit pentru a urmări un pacient critic a cărui viaţă este ameninţată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, şi menit să asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient.
"Acţiunea Prioritară este reglementată în Ordinul Ministrului Sănătăţii (OMS) nr. 447 / 2015, modificat prin OMS 966/2015. Din acestea, articolul 20 reglementează ce achiziţii se pot face în unităţile ATI şi decontate din AP-ATI, iar articolul 21 defineşte criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienţi. Principiul de funcţionare al AP-ATI este următorul: pe baza facturilor înaintate de unităţile spitaliceşti din luna precedentă, decontarea cheltuielilor se asigură, la cerere, în luna următoare, după verificarea documentaţiei necesare. Ataşat acestui comunicat este un tabel care centralizează bugetul disponibil pentru AP-ATI pentru anul 2016, pentru fiecare spital, precum şi finanţarea care a fost acordată până în acest moment. Este convingerea fermă a Ministerului Sănătăţii că AP-ATI reprezintă un mare pas înainte pentru asigurarea îngrijirii unui pacient critic la cele mai înalte standarde", explică reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Potrivit acestora, criteriile de eligibilitate pentru diagnostice au fost revizuite constant începând cu anul 2013, când a fost demarată această acţiune, iar scopul a fost "permanenta extindere atât a numărului de diagnostice, cât şi a numărului de unităţi ATI".
Ministerul Sănătăţii mai arată că "discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare între pacienţi în cadrul acestui program sau a oricărui alt program este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România", iar o echipă a Corpului de Control va face verificări la Spitalul "Sf. Pantelimon".
"În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzaţiile vehiculate în presă trebuie investigate. Astfel, Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de Control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă acuzaţiile se probează. Controlul va avea loc săptămâna viitoare, după finalizarea celor care se desfăşoară în acest moment în judeţele Mureş şi Buzău. Acţiunea va merge în paralel cu ancheta internă de la Spitalul Sf. Pantelimon", adaugă Ministerul Sănătăţii.
Un medic de la Secţia ATI a Spitalului “Sf. Pantelimon” - unitate care deserveşte peste 800.000 de oameni din două sectoare bucureştene - povesteşte pentru jurnaliştii de la GSP despre neregulile din spital, el aducând şi o înregistrare audio cu şefa secţiei, Laura Constantinescu.
Potrivit doctorului, luni, 30 mai, la presiunile unor medici, directorul spitalului, Gheorghe Popescu, a dat unei comisii interne dreptul să deschidă dulapul cu medicamente de la Secţia de Terapie Intensivă, dulap care este încuiat, cheia fiind la şefa secţiei sau la asistenta-şefă acasă.
Şefa Secţiei ATI de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" şi asistenta şefă au fost suspendate din funcţii de conducerea spitalului
Şefa secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului "Sfântul Pantelimon", Laura Constantinescu, şi asistenta şefă, Laura Manea, au fost suspendate din funcţii de către conducerea unităţii sanitare, iar o comisie internă va analiza situaţia privind medicamentele care ar fi fost ţinute sub cheie la această secţie şi date cu prioritate pacienţilor tineri.
"Şefa secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), Laura Constantinescu, şi asistenta şefă a secţiei au fost suspendate din funcţie până la finalizarea anchetei interne declanşate astăzi", a declarat, joi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sfântul Pantelimon”, Fiorela Miţoiu.
Întrebată cât ar putea dura ancheta internă în acest caz, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sfântul Pantelimon” a spus că "în jur de două săptămâni".
Decizia spitalului de a face o anchetă internă şi de a le suspenda pe cele două angajate a fost luată după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris, citând un medic de la secţia ATI, că medicamentele pentru bolnavii care ajung în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului “Sfântul Pantelimon” sunt ţinute sub cheie, la şefa secţiei sau la asistenta-şefă acasă, fără ca medicii să aibă acces la ele, doctorii fiind puşi în situaţia de a alege cui dau un medicament şi cui nu.