„Lumea a reacţionat la nivelul declaraţiilor. Evident, în lumea asta civilizată sigur că se rămâne la acest nivel, în momentul în care Orban a fost un copil teribil al Dreptei europene, lăsat de foarte multe ori şi sprijinit chiar să spună orice şi să facă o grămadă de lucruri. Am avut procese, şi România şi Slovacia împreună am avut procese cu legitimaţia de maghiar. Ani de zile s-au luptat câteva ţări împotriva lui Orban, care nu respecta regulile”, a declarat ministrul Apărării - Vasile Dîncu despre premierul Ungariei, Viktor Orban, și reacția autorităților la declarațiile acestuia de la Tușnad, la Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru.
„În acest moment vedem cum îmbătrâneşte urât un fost copil teribil al politicii europene, pentru că este exponentul unei ţări mici, care nu poate fi băgată în seamă. Am văzut că încearcă să fie un agent al Rusiei, dar de o manieră pe care nu-şi permite să o ducă până la capăt nici măcar un asemenea gest, să zicem, de frondă la adresa Europei.
Şi atunci, l-am urmărit în ultima vreme, sigur că vin la Tuşnad şi ţin discursuri rasiste, poate mai mult pentru a fi băgaţi în seamă.
Eu cred că noi, şi în cazul lui Orban şi în cazul unor asemenea derapaje, ar trebui să ne gândim foarte bine dacă nu cumva în viitor va trebui să reacţionăm de exemplu cu privire şi la locurile în care se întâmplă aceste lucruri.
Adică la Tuşnad am avut o tabără de 10 ani sau de 20 de ani, eu am fost invitat o dată când eram ministru, în 2002 sau în 2003, şi ştiu că le-am ţinut un discurs în care m-au fluierat 300 de oameni acolo, dar bineînţeles că le-am spus ceea ce trebuia să le spun în statul român acolo. Era prezent şi Orban atunci, era tânăr, acum 20 de ani”, a mai declarat ministrul Apărării - Vasile Dîncu, în exclusivitate, la Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru.
„Ar trebui să ne gândim, pentru armonia dintre noi şi unguri, dintre noi şi maghiari, dacă sunt, e bine să lăsăm să se întâmple asemenea evenimente care an de an produc mai degrabă discordie între noi. Ar fi bine, poate că ne putem gândi şi asupra libertăţii de circulaţie a unor demnitari în România... (...)
Nu e vorba de a interzice într-un mod artificial, însă e vorba de faptul că atunci când se întâmplă evenimente de genul acesta, în mod repetat, sigur că instituțiile statului român ar putea să se gândească și asupra acestei alternative. Nu este cazul în momentul acesta”, a mai spus ministrul Vasile Dîncu.
„Orban este un caz patologic al Europei și ar trebui să îl tratăm cu toții într-un mod de acest fel. Adică el mai primește câte o sancțiune de la Europa, i se mai taie niște fonduri și, pe de altă parte, până la urmă, lumea îl tolerează.
Eu cred că ar trebui să avem un comportament cu toții în cadrul Comisiei Europene, în cadrul Consiliului European ar trebui să avem un comportament egal față de el, în care să înțeleagă că nu poate să joace mereu, să facă joc dublu, ba cu rușii, ba un joc antieuropean, ba cum să vină cu sugestii rasiste sau alte lucruri, pentru că ce a spus el, cum a justificat este foarte grav și a spus un adevăr foarte important Orban.
S-a dus în Austria după asta și a fost întrebat la conferința de presă despre ce s-a întâmplat, ce a zis el la Tușnad şi a spus că i-a explicat şi cancelarului austriac că este vorba de niște discuții culturale, civilizaționale - a zis el - care au loc în Ungaria și care sunt...
Deci a arătat, de fapt, că în Ungaria totul e permis din perspectiva asta, că s-a creat deja un mediu și vedem sunt foarte mulţi intelectuali maghiari care se plâng de acest mediu, care s-a născut acolo xenofob, rasist, antisemit în multe situații, și cred că aici este vorba de o atitudine comună, care ar trebui să o avem față de Orban”, a concluzionat Vasile Dîncu, la Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru.