Istoria șoselelor pavate începe, potrivit lui Carlton Reid, în anii 1890, în momentul în care bicicliștii, în general persoane bogate, care aveau timp liber și bani pentru achiziționarea vehiculelor pe două roți, au descoperit un lucru: cele mai multe drumuri erau acoperite cu pământ, potrivite mai degrabă pentru trăsuri.
Soluția a fost una în stil american. Mai mulți producători de biciclete și persoane notabile care practicau ciclismul au format un grup de lobby, numit League of American Wheelmen, și au început să militeze pentru pavarea șoselelor.
Eforturile militanților, susținute din banii omului de afaceri din Boston, Alfred Pope, și al fabricanților de asfalt, precum și al altor grupuri de interese, au avut un efect rapid. Autoritățile statale din New York și New Jersey au fost convinse să investească bani, pentru prima dată, în lărgirea și pavarea drumurilor. Au urmat și alte state.
Revoluția bicicliștilor a durat puțin. Pe măsură ce automobilul a devenit mai sigur, mai rapid și mai accesibil, bicicliștii au lăsat în urmă vehiculul pe două roți și au urcat la volan.
De ce a fost uitat acest fapt istoric? Autorul cărții are câteva explicații. Pe de o parte, pentru că foștii bicicliști, deveniți automobiliști și susținători ai acestui mijloc de transport modern, au dorit acest lucru. Într-un moment în care bicicletele deveniseră un mijloc de transport al proletariatului, al celor care nu își permit o mașină, automobiliștii bogați au preferat să își uite trecutul.
Fabricanții de mașini au dorit la rândul lor să se asigure că mașinile dețin controlul asupra șoselelor. Într-o reclamă din 1927, spre exemplu, compania Ford preciza că modelul T a început mișcarea pentru îmbunătățirea drumurilor din întreaga lume.
Acum însă, scrie Carlton Reid, chiar curatorul Muzeului Henry Ford clarifică istoria: "Nu automobiliștii au fost cei care au cerut mai întâi șosele mai bune, ci bicicliștii".
Marș al bicicliștilor în BUcurești
Bucureștiul e o dovadă vie a faptului că bicicliștii au mai puține drepturi în comparație cu automobiliștii. Motiv pentru care pe 25 aprilie va avea loc un nou marș al bicicliștilor, organizat de OPTAR și Comunitatea bicicliștilor din București.
Iată anunțul organizatorilor:
Pe 25 aprilie 2015, de la ora 14.30, la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herastrau, bucureștenii sunt invitați în stradă pentru a cere un #oraspentruoameni
Motivele organizarii adunarii publice:
- neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră
- încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitala europeană
- lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii
- menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete
- neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.