Studiul nu a fost publicat încă de cercetătorii de la Universitatea nord-americană Duke. Ei au descoperit din întâmplare această posibilă legătură între COVID-19 și febra dengue, scrie Reuters.
Cum s-a ajuns la această ipoteză?
Cercetătorii au comparat distribuția geografică a cazurilor de coronavirus cu răspândirea febrei Dengue în 2019 și 2020. S-a constatat că în locurile cu rate mai mici de infecție cu coronavirus și o creștere mai lentă a îmbolnăvirilor au fost focare intense de febră dengue în acest an sau anul trecut.
„Această descoperire uluitoare crește posibilitatea existenței unei reactivități imunologice încrucișate între serotipurile de dengue Flavivirus și SARS-CoV-2”, susține studiul celor de la Universitatea Duke, referitor la anticorpii împotriva virusului dengue și la noul coronavirus.
„Dacă se dovedește corectă, această ipoteză ar putea însemna că infecția dengue sau imunizarea cu un vaccin dengue eficient și sigur ar putea produce un anumit nivel de protecție imunologică împotriva coronavirusului”, se mai notează în studiu.
Astfel că oamenii de știință studiază în prezent dacă există vreo legătură imunologică între cele două - dacă anticorpii creați în urma îmbolnăvirii cu febră dengue ar putea acționa ca o barieră împotriva coronavirusului.
Dacă se va dovedi corectă, ipoteza ar putea însemna că administrarea, în condiții de siguranță, a unui eventual vaccin cu dengue ar putea imuniza împotriva coronavirusului.
Profesorul Miguel Nicolelis, coordonatorul studiului de la Universitatea Duke, a declarat pentru Reuters că rezultatele sunt deosebit de interesante, deoarece studiile anterioare au arătat că persoanele cu anticorpi dengue în sânge pot avea rezultate fals pozitive la testele pentru anticorpi COVID-19, chiar dacă nu au fost niciodată infectați de coronavirus.
„Acest lucru indică faptul că există o interacțiune imunologică între doi viruși la care nimeni nu s-ar fi putut aștepta, deoarece cei doi viruși provin din familii complet diferite”, este de părere Nicolelis și a mai spus că trebuie făcute studii suplimentare pentru a demonstra această legătură.
Ce este febra Dengue
Febra sau boala dengue este cea mai comună boală umană transmisă prin insecte. Boala se manifestă ca o răceală banală, dar care poate dezvolta complicații severe din cauza febrei puternice.
Dengue se manifestă prin febră ridicată, dureri puternice de cap și retroorbitală - în spatele globilor oculari, dureri musculare și articulare, greață, vomă și de o mărire în volum a ganglionilor limfatici precum și o posibilă erupție cutanată.
În zonele tropicale, în Asia de Sud-Est în special, se confundă deseori diagnosticul de coronavirus cu cel de febră dengue.
Febra Dengue este o infecție virală răspândită de țânțari. Infecția este de obicei ușoară și trece după aproximativ o săptămână fără a provoca probleme de durată. În cazuri rare, poate fi foarte gravă și poate pune viața în pericol.
Febra Dengue este răspândită în multe părți ale lumii. Țânțarii din România nu răspândesc virusul Dengue. Acesta se întâlnește în Asia, în America sau în Caraibe.
Nu există un tratament specific sau un vaccin disponibil pe scară largă pentru febra Dengue
Simptomele febrei Dengue se dezvoltă de obicei brusc, la aproximativ 5 până la 8 zile după ce o persoană a fost infectată.
Simptomele pot include: temperatură ridicată, senzație de căldură sau frisoane, durere de cap severă, durere în spatele ochilor, dureri musculare și articulare, stare de rău, o erupție roșie generalizată, dureri de burtă și pierderea poftei de mâncare.
Simptomele trec în mod normal după aproximativ o săptămână, deși este posibil ă persiste o oboseală și o stare de rău timp de câteva săptămâni după aceea. În cazuri rare, după simptomele inițiale, pacientul poate prezenta o formă severă a bolii.