Managerul Institutului „Matei Balș” a transmis că în perioada următoare trebuie respectate restricțiile pentru a reduce cât mai mult răspândirea virusului. Medicul a atras atenţia că nici perioada de incubaţie în cazul posibilelor contaminări în perioada de Paşte nu s-a încheiat şi că acest lucru se va întâmpla abia la jumătatea lunii mai.
„Suntem pe o pantă ascendentă şi urmează zile de foc, 1 mai, 2 mai, 3 mai... Dacă mai e şi vremea plăcută, va exista tendinţa populaţiei să se aerisească după ce a stat în casă atâta timp. Sfatul meu sincer este ca oamenii să stea în casă şi să nu se aventureze. (...) Să nu meargă la mici şi la grătare”, a avertizat Adrian Streinu-Cercel, joi seară, la un post tv.
Oamenii mai au de aşteptat „undeva la cel puţin încă şase săptămâni", a precizat acesta și a transmis mulțumiri românilor pentru felul în care au respectat restricțiile până acum.
„Datorită cetățenilor, România este o într-o situație cât se poate de buna si favorabilă comparativ cu țările din jurul nostru”, a mai spus Streinu-Cercel, referindu-se la Marea Britanie, Italia, Spania, unde se înregistrează un număr foarte mare și de îmbolnăviri și de decese din cauza coronavirusului.
„Dacă noi avem o rată de mortalitate mică, deși din punct de vedere al cotei e undeva la un 5, vizavi de populatia noastra, dar comparativ cu tarile din jur e mica, nu trebuie sa o ducem mai departe”, a mai avertizat Streinu-Cercel.
„Trebuie să amânăm un vârf doi, el va veni oricum. (...) Dacă vrem să amânăm un vârf doi, pentru că el va veni oricum, este curba epidemiologică clară, în formă de dromader, (...), menținem distanțarea socială, ne spălăm pe mâini, pe față, punem masca si pe nas și pe gură”, a mai spus medicul.
Legat de relaxarea după 15 mai, când se ridică starea de urgenţă, Adrian Streinu-Cercel a declarat că „depinde pe ce vrem să ne axăm. Foarte bine, vrem să relansăm economia, dar lăsăm distracţia deoparte. Ne ducem la serviciu, ne intoarcem inapoi de la serviciu si stăm în casă ca până acum. Orice libertate data, ai adus un risc in plus de transmitere a virusului pentru populatie”.
„Putem să dăm mai multe libertăţi oamenilor, dar orice libertate creşte riscul pentru populaţie”, a mai spus managerul Institutului Matei Balş, invocând un studiu american potrivit căruia „dacă relaxăm măsurile cu până la 30% mai întindem epidemia cu încă 140 de zile”.