"O problemă majoră în momentul de faţă - de unde iniţial părea bună, acum este o piedică - este clawback şi, respectiv, faptul că dorim să avem cel mai mic preţ din Europa. Acest cel mai mic preţ din Europa se dovedeşte a fi foarte păgubos şi atunci evident că va trebui să gândim altfel modalitatea în care facem preţul acestor medicamente şi să nu ne mai uităm atât la ce fac nemţii, francezii şi cine o mai face, ci să ne uităm şi la interesele noastre vizavi de sănătatea oamenilor pe care îi avem de coordonat. Ca atare, cred că această politică trebuie revăzută în totalitatea ei, pentru a da o şansă suplimentară pacienţilor din România să aibă acces neîngrădit la medicaţie", a afirmat Streinu-Cercel în cadrul unei dezbateri organizate de DC News.
Opinia sa a fost împărtășită și de fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, actualmente preşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor.
"Cred că trebuie să reaşezăm şi politica de preţuri, trebuie să reaşezăm şi gândirea în primirea pe piaţă a tot ce înseamnă produs inovator, dar la preţuri pe care să şi le poată permite pacientul român, precum şi studiile clinice, timpul în care aceste medicamente sunt evaluate şi puse pe piaţă. Lucrăm acum la un plan de luptă împotriva cancerului, în care, dacă gândim acel tratament personalizat, înseamnă că pacientul român care îşi tratează cancerul trebuie să aibă acces la tot ce este mai nou şi la un preţ convenabil", a afirmat Tătaru.
La rândul său, deputatul USR PLUS Adrian Wiener, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a spus că această nouă strategie farmaceutică europeană pleacă de la nevoia nesatisfăcută a oamenilor de acces în timp util la medicaţie optimă pentru patologia lor.
El a adăugat că nu există "independenţă medicală farmaceutică izolată" a fiecărui stat membru al UE şi de aceea e nevoie de o strategie comună.
Potrivit lui Alexandru Rafila, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, în această strategie ar trebui prevăzut şi un capitol dedicat prevenţiei, respectiv vaccinării de-a lungul vieţii.
"Într-o procedură de autorizare pentru vaccinuri, în mod evident, trebuie găsită o altă soluţie, pentru că nu putem să evaluăm eficienţa terapeutică, ci prevenirea bolii. E clar că trebuie, în cadrul acestui proces de evaluare a tehnologiilor medicale, găsit un loc aparte pentru vaccinuri, încât accesul la vaccinuri şi la vaccinare să fie universal. În momentul de faţă, avem doar pentru copii vaccinurile gratuite. Vaccinarea nu este accesibilă pentru că, în cazul pacienţilor cu boli cronice, nu există compensare, nu există un mecanism care să compenseze vaccinurile, în funcţie de utilitate. Pentru o persoană adultă, sănătoasă, o compensare limitată este bine venită, pentru o persoană cu o boală cronică ar trebui o compensare totală", a arătat Rafila, ciat de Agerpres.