În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare, în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb, simbolul primei zăpezi ce cade la început de iarnă. În România, ninsorile au început deja, iar în Capitală au căzut primii fulgi de nea chiar sâmbătă, pe 4 decembrie.
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții - Cum se sărbătorește în lume venirea lui Moș Nicolae. Se spune că Sfântul Nicolae păzeşte Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte şi a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război.
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții - Cum se sărbătorește în lume venirea lui Moș Nicolae. Sfântul Nicolae a devenit în istorie „simbolul generozităţii, al unei civilizaţii care pune accent în primul rând pe „bunătatea sufletului. El nu a fost un mare teolog, dar teologia sa este o teologie a iubirii milostive arătate prin fapte bune, imediate, concrete”, spune Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro.
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții și obiceiuri - puțini sunt oamenii care îi știu adevărata poveste
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții - Cum se sărbătorește în lume venirea lui Moș Nicolae. Astfel, legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit o zi a darurilor ori a activităţilor cu caracter umanitar, caritabil.
În Germania, imaginea lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut ca un bătrân ce poartă un sac în spate şi un mănunchi de nuieluşe în mână. Copiii cuminţi primesc dulciuri din sac, iar copiii care n-au fost cuminţi primesc o nuieluşă, un cartof sau câţiva cărbuni.
Și în Belgia şi Luxemburg, copiii îşi pun ghetuţele în faţa uşii şi pregătesc un pahar de vin pentru moşul.
Copiii din Austria îl văd pe Sfântul Nicolae ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au dat ascultare părinţilor.
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții - Cum se sărbătorește în lume venirea lui Moș Nicolae. În Franța, copiii îl așteaptă, la fel ca în toată lumea, cu ghetuțele la ușă și mai lasă și un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui lasă doi-trei morcovi şi puţin zahăr. Istoria acestui obicei vine din regiunile din estul Franţei, unde cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, iar Moş Nuieluşă le lasă celor care n-au fost cuminţi câte o nuieluşă.
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții - Cum se sărbătorește în lume venirea lui Moș Nicolae. În Olanda, tradiția spune că Moș Nicolae ajunge pe mare, venind din Spania. Copiii îl privesc cu îngrijorare pe însoțitorul moșului, Zwarte Piet (Petru cel Negru), care îl ajută pe Moș Nicolae cu darurile și dulciurile pentru copii. El merge la fiecare copil și îi oderă darurile de la Moș Nicolae. Se spune că dacă un copil nu a fost prea cuminte va fi dus în Spania, de unde vine Moș Nicolae.
În Spania, în tradițiile de Moș Nicolae, principalul rol îl are un tânăr „episcop copil”, între 3 și 6 ani. Alături de un grup de bărbați numiți „auroros”, micul „episcop” cântă orații. Bărbații adună tot ce li se oferă, de la lucrușoare, dulciuri la bani, pe care le dăruiește apoi „episcopul copil”. Copilul poate fi însoțit de colegii de grădiniță sau de clasă, poate călări un mic cal sau coordonează, alături de preot sau învățător, profesor, o masă plină cu fructe uscate, nuci și prăjiturele.
În Italia, copiii pun multe bilețele pe o farfurie, în seara de 5 decembrie, pe care își scriu dorinţele și îi promit lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni. Pe 6 decembrie, în locul bileţelelor, vor găsi dulciurile lor preferate, pe care părinții, bunicii copiilor le pun special.
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții - Cum se sărbătorește în lume venirea lui Moș Nicolae. În Croația, Moş Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadourile după ce, cu o seară înainte, copiii și-au lustruit ghetuțele, încălţămintea. Micuții le pun la fereastră, pe pervaz, pentru a fi pline cu daruri, dulciuri şi fructe de la Moș Nicolae.
În Polonia, Moş Nicolae este văzut ca un om sfânt, îmbrăcat în haine episcopale, care coboară din ceruri cu ajutorul unui înger. El colindă întreaga ţară pe jos sau într-o trăsură trasă de un cal alb. După ce intră într-o casă, Moş Nicolae ascultă rugăminţile copiilor, îi ceartă, dacă n-au fost cuminţi, sau îi laudă - dacă au fost buni. Celor buni le dăruieşte icoane, mere roşii, portocale şi „pierniki” - prăjiturele sfinte, făcute cu miere şi mirodenii, iar celor care au mai făcut și năzbâtii o nuielușă, dar și cu o mângâiere, cum numai Moș Nicolae poate să o facă.
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții - Cum se sărbătorește în lume venirea lui Moș Nicolae. În Slovacia, Moş Nicolae (Svaty Mikulas) soseşte într-o trăsură trasă de un cal. În ajun, copiii îşi pun încălţămintea lustruită tot pe pervazul ferestrei sau în pragul uşii, sperând la multe daruri. În unele școli din Slovacia era organizată sărbătoarea "Mikul Mail", în cadrul căreia copiii îşi dăruiesc unul altuia mici cadouri. Ca un fel de Secret Santa, obicei care a fost împrumutat în multe țări în ultimii ani, și de copii, și de cei mari, de Sărbătoarea Crăciunului.
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții - Cum se sărbătorește în lume venirea lui Moș Nicolae. În Slovenia, în seara de 5 decembrie, copiii își pun ghetuțele în fața ușii, afară, sperând la multe fructe, bomboane, monede, dar şi mici jucării. Se spune că cel care pune cărbuni și cenușă printre darurile pentru copiii mai neastâmpărați este Parkel, care îl însoţeşte pe Moş Nicolae.
Și copiii din Ungaria, înaintea zilei de Sfântul Nicolae (Szent Miklós), își lustruiesc pantofii sau ghetele şi le pun pe pervaz pentru a fi umplute de darnicul Moş. Dimineaţa, copiii găsesc în încălţăminte bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată şi mici cadouri, iar cei mai obraznici primesc și nuiele sau linguri de lemn.