Clienţii care şi-au achitat taxele şi impozitele cu cardul au realizat peste 372.000 de plăţi electronice, în urcare cu 31% comparativ cu 2012, iar valoarea medie a unei taxe, de 358 de lei, s-a apreciat cu 4%, potrivit Mediafax.
La sfârşitul anului trecut, plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administraţiilor fiscale era acceptată de 176 de primării.
"Am observat în ultimul an că tot mai multe primării încep să se orienteze spre acceptarea plăţii online pe ghiseul.ro, platforma pusă gratuit la dispoziţia lor, şi să renunţe la platformele proprii. Astfel, numărul primăriilor care acceptă plata cu cardul prin ghiseul.ro a crescut cu 70% anul trecut, la 73 de municipalităţi, iar alte 30 de primării se aflau în procedura de înrolare pe platformă la finalul anului 2013", a declarat într-un comunicat Cătălin Creţu, director regional pentru România şi Croaţia, Visa Europe.
În total, 96 de primării acceptau plata online a taxelor şi impozitelor locale la finalul anului trecut.
Potrivit celor mai recente date ale INS referitor la aportul dintre veniturile şi cheltuielile gospodăriilor, românii muncesc pentru taxe şi mâncare - aproape 73% din câştigurile unei familii se duc pe mâncare, facturi şi transport. Alte 17 procente intră în conturile statului, sub formă de taxe şi impozite.
Una peste alta, mai bine de 90 la sută din venituri sunt folosite pentru traiul zilnic şi plata taxelor şi nu mai rămâne nici cel mai mic spaţiu pentru economii sau pentru investiţii.