UPDATE 22:30 Zelenski a făcut noi schimbări în armată
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat mai multe schimbări în conducerea militară a Ucrainei în timpul discursului său de seară din 10 februarie, numind doi noi adjuncți ai comandantului șef Oleksandr Sîrski și trei noi adjuncți ai șefului Statului Major General Anatolii Bargîlevîci, relatează presa ucraineană.
UPDATE 19:50 Zelensky i-a mulțumit lui Macron pentru "sprijinul neclintit"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat sâmbătă că a discutat la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron despre situaţia de pe front şi "nevoile Ucrainei" în materie de arme şi muniţii, mulţumind Franţei pentru "sprijinul său neclintit", relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Am vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile Ucrainei în materie de apărare, care includ drone, artilerie şi muniţii, război electronic şi sisteme de apărare aeriană", scris Zelenski pe platforma X.
El a descris apelul drept "foarte pozitiv şi concret", mulţumind Franţei pentru "sprijinul neclintit".
Elysée a confirmat că cei doi lideri au discutat "evoluţia situaţiei de pe teren şi nevoile Ucrainei".
Cei doi lideri au vorbit, de asemenea, despre acordul bilateral de securitate pe care Franţa şi Ucraina intenţionează în curând să-l încheie, precum cel recent încheiat de Kiev cu Regatul Unit.
UPDATE 17:25 Rusia acuză Ucraina că folosește proiectile cu fragmentație
Un canal rusesc de Telegram cu imagini de pe front a postat un clip cu urmările unui atac ucrainean cu rachete cu fragmentație asupra unei baze rusești din zona frontului.
„Video de la un militar rus. Rezultatul unui atac cu rachete asupra unei locații a Forțelor Armate Ruse”, scrie „Russia no context”, un canal de Telegram, în postarea ce însoțește imaginile.
Acesta nu dă mai multe amănunte despre lovitură și cel care a filmat pare că a răms fără cuvinte în timp ce umblă prin rămășițele bazei, un contrast față de multe alte clipuri rusești cu rezultate ale unor acțiuni ucrainene în care se aud înjurături și blesteme la adresa inamicului.
Imaginile sugerează că ucrainenii au folosit un proiectil cu fragmentație în această lovitură.
Groapa de la sol este foarte mică, în schimb în pereți sunt sute de găuri de la muniția cu dispersie ce a făcut prăpăd.
UPDATE 15.00 - Mihailo Podoliak: Doar 300.000 de soldaţi ucraineni sunt defăşuraţi propriu-zis pe teren, în ciuda celor un milion de oameni mobilizaţi
Mihaïlo Podoliak, consilier special al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, va trebui să efectueze un audit al forţelor ucrainene prezente pe câmpul de luptă, relatează site-ul Suspîlne, postul naţional de televiziune al Ucrainei.
Citându-l pe Volodimir Zelenski, care a estimat joi că "în jur de un milion de oameni au fost mobilizaţi", dar că, în realitate, doar 200.000 - 300.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pe câmpul de luptă, Podoliak a declarat la televiziunea ucraineană că scopul auditului pentru noul şef al armatei este de a determina "ce oameni au fost mobilizaţi, unde se află şi ce fac". Apoi, el va putea spune "de câţi oameni este nevoie" pe linia frontului, a explicat el.
Valeri Zalujni, fostul comandant al armatei ucrainene, a fost demis joi, după ce ar fi avut neînţegeri cu preşedintele inclusiv în legătură cu numărul de persoane necesare a fi mobilizate. Zalujni ar fi cerut încă 450.000 - 500.000 de oameni.
UPDATE 14.00 - Serghei Șoigu a declarat sâmbătă, într-un material video publicat de ministerul rus al apărării, că producția de drone militare a țării a crescut în ultimul an, dar anumite probleme tehnice trebuie încă rezolvate.
„Capacitățile de producție care au fost create ne permit să îndeplinim majoritatea sarcinilor cu care ne confruntăm astăzi", a declarat Șoigu în timpul unui tur al instalațiilor de producție a dronelor din regiunea Udmurtia.
El a spus la o reuniune cu diverși oficiali că problemele legate de utilizarea inteligenței artificiale (AI) în drone și de războiul electronic trebuie încă rezolvate.
UPDATE 13.00 - Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele rusești își intensifică utilizarea de arme chimice ilegale în Ucraina, într-o aparentă încălcare a Convenției privind armele chimice, în care Rusia este semnatară.
Armata ucraineană a înregistrat 815 atacuri rusești cu muniție echipată cu substanțe toxice de la începutul invaziei la scară largă, dintre care 229 au avut loc numai în ianuarie 2024.
Comandantul grupului ucrainean Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a remarcat că forțele rusești efectuează din ce în ce mai multe atacuri chimice în direcția operațională Tavriisk (de la Avdiivka până în vestul regiunii Zaporojie).
Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele rusești folosesc cel mai adesea grenade K-51, grenade de mână iritante RGR de 60 mm și grenade de mână defensive RGO din epoca sovietică, probabil umplute fie cu gaz clorobenzilidenemalononitril (CS), fie cu cloropicrină (PS).
UPDATE 12.00 - Atrași de promisiunile că vor primi bani mulți și pașapoarte rusești, mercenarii nepalezi care au fost răniți după ce au luptat în Ucraina îi avertizează pe toți cei tentați să le calce pe urme: „Nu veniți!”
„Mi-am văzut prietenii murind în fața mea", spune unul dintre ei, Surya Sharma, care a cerut ca numele său să fie schimbat din motive legale. „Probabil că nepalezii care merg acolo nu-și pot imagina ce oroare este acest război", a spus tânărul de 24 de ani.
„Când ploua cu bombe și gloanțe, credeam că viața mea s-a terminat. Eram acolo ca să mor", și-a amintit „Surya Sharma”, unul dintre cei circa 200 de nepalezi care luptă pentru armata rusă.
Cel puțin 12 dintre ei au murit și 5 au fost luați prizonieri, potrivit estimărilor guvernului nepalez. (AFP)
UPDATE 11:00 - Avertisment dur al șefului NATO: Trebuie să fim pregătiți pentru o confruntare cu Rusia care ar putea dura decenii.
Într-un interviu acordat sâmbătă presei germane, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut europenilor să își sporească producția de armament pentru a spori livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani", transmite France Presse.
UPDATE 10:00 - Aproximativ 7,3 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimii doi ani, în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.
Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict) şi până la data de 9 februarie 2024, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 7.292.211 cetăţeni ucraineni, a anunţat sâmbătă dimineaţa Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, într-un comunicat citat de Agerpres.
În ultima săptămână (4 - 9 februarie), în România au intrat peste 38.000 de cetăţeni ucraineni: pe 4 februarie - 6.513, pe 5 februarie - 6.138, pe 6 februarie - 6.065, pe 7 februarie - 6.841, pe 8 februarie - 6.237, pe 9 februarie - 6.933.
UPDATE 09.00 - Un atac rusesc cu dronă a ucis şapte civili, inclusiv trei copii, în oraşul Harkov din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernatorul regional Oleh Sînehubov, citat de Reuters şi France Presse.
Sînehubov a spus că forţele ruse au atacat oraşul Harkov cu drone Shaded vineri noapte.
"În urma loviturilor (aeriene n.r.), şapte persoane au murit, printre care trei copii: de şapte, patru ani şi un copil de aproximativ şase luni", a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Dronele, Shaded de fabricaţie iraniană, "au lovit o benzinărie şi au provocat o scurgere de combustibil în flăcări, ceea ce a condus la incendiul a 14 case private", a declarat la rândul său primarul oraşului, Igor Terehov, citat de AFP, adăugând că incendiul a cuprins un larg perimetru şi a dus la evacuarea a aproximativ cincizeci de persoane.
"La ora 6.00, lupta pentru stingerea flăcărilor continua, 14 case (au fost) distruse", a anunţat şeful poliţiei din Harkov Volodîmîr Timociko, citat de ziarul Suspilne.
UPDATE 08.00 - Bombardamente au fost și în orașul Berîslav din Herson, aici unde o femeie a fost rănită. Au fost avariate mai multe locuințe și infrastructura civilă a fost afectată. De asemenea, și în cursul nopții de joi spre vineri au fost lansate atacuri aici, în urma cărora au murit doi oameni.
Alte lovituri au vizat Avdiivka, șeful administrației militare spunând că militarii din Moscova încearcă să pătrundă pe la periferia orașului, dinspre sud și nord. Însă, susține că trupele ucrainene izbutesc să respingă atacurile.
„Inamicul încearcă în continuare să taie legătura dintre uzina de cocs și oraș, și presează foarte puternic acolo”, a declarat Vitali Barabaş, șeful administrației militare din Avdiivka.
UPDATE 07.00 - Zelenski le-a conferit titlul de „Erou al Ucrainei” lui Valeri Zalujnîi şi lui Kirilo Budanov şi anunţă noi schimbări în armată
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat în mesajul de vineri seară că le-a conferit titlul de Erou al Ucrainei generalilor Valeri Zalujnîi, proaspăt demis de la șefia armatei ucrainene, şi Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, şi a făcut noi numiri la conducerea armatei, înlocuindu-l pe generalul locotenent Serhii Şaptala de la conducerea Statului Major General.
Război în Ucraina, ziua 717. Rusia a lansat o altă lovitură majoră cu rachete și drone asupra țintelor din Ucraina, ucigând cinci persoane și rănind alte peste 40. Au fost semnalate atacuri în cele cinci regiuni ale țării – Kiev, Harkov, Mykolayiv, Lviv şi Dnipro.
În timp ce generalul Oleksandr Sîrskîi și-a anunțat prioritățile la conducerea armatei ucrainene regiunea Sumî a fost a atacată cu şapte bombe aeriene ghidate de către forțele ruse. În urma bombardamentului, trei oameni au murit, iar alți 4 au fost răniți.
„Potrivit informațiilor preliminare, trei persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite. Molozul și dărâmăturile sunt în curs de îndepărtare. Toate serviciile necesare intervin la fața locului”, a precizat administrația regională.
Ce a spus Vladimir Putin despre Transilvania și Ungaria în controversatul interviu acordat jurnalistului Carlson Tucker
Vladimir Putin a acordat un interviu jurnalistului Carlson Tucker. El a menționat și România în declarațiile sale despre războiul din Ucraina. El a vorbit și despre Ungaria.
Vladimir Putin a vorbit despre istoria Ucrainei și a menționat faptul că ar fi vorba de un stat creat artificial care a primit o parte din teritoriile altor state, inclusiv teritorii românești.
Vladimir Putin: Niciodată. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversație pe acest subiect. Dar știu cu siguranță că maghiarii care trăiesc acolo au vrut să se întoarcă pe terenul lor istoric. Mai mult decât atât, aș vrea să împărtășesc cu tine o poveste foarte interesantă. Mă abat, este una personală. Undeva la începutul anilor \"80, am făcut o călătorie cu mașina din fostul Leningrad, traversând Uniunea Sovietică prin Kiev. Am făcut o oprire în Kiev și apoi am mers în vestul Ucrainei. Am mers în orașul Beregovoy și toate numele orașelor și satelor erau în rusă și în limba pe care nu o înțelegeam, în maghiară, în rusă și în maghiară. Nu în ucraineană, în rusă și în maghiară. Conduceam printr-un fel de sat, și erau bărbați așezați lângă casele lor, purtând costume negre în trei piese și pălării negre cilindrice. Am întrebat, sunt ei niște artiști? Mi s-a spus nu, nu sunt artiști, sunt maghiari. Am spus, ce fac aici? Ce vrei să spui? Acesta este pământul lor. Locuiesc aici. Acest lucru s-a întâmplat în timpul sovietic în anii \"80. Au păstrat limba maghiară, numele maghiare și toate costumele lor naționale. Sunt maghiari și se consideră maghiari.
Tucker: Ceea ce este, și există multe astfel de situații, deși cred că multe națiuni sunt frustrate și de problema Transilvaniei, așa cum știți evident. Dar multe națiuni simt frustrare din cauza frontierelor redesenate în urma războaielor secolului al XX-lea și a războaielor care se întind pe parcursul a mii de ani, cele pe care le-ați menționat. Dar faptul este că nu ați expus această poziție în public până acum doi ani, în februarie. Și în cadrul argumentației pe care ați prezentat-o, pe care am citit-o astăzi, explicați în detaliu că ați simțit o amenințare fizică din partea Vestului în cadrul NATO, inclusiv o posibilă amenințare nucleară. Este o caracterizare corectă a ceea ce ați spus?
Vladimir Putin: Înțeleg că discursurile mele lungi probabil că depășesc genul interviului. De aceea v-am întrebat la început, avem o discuție serioasă sau un show? Ați spus o discuție serioasă. Așa că vă rog să mă înțelegeți. Ajungem la punctul în care Ucraina Sovietică a fost înființată. Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și tot ce Rusia a oferit generos Ucrainei a fost smuls de aceasta. Ajung la un punct foarte important al agendei de astăzi.