Prezentarea a fost făcută în direct, iar Raed Arafat s-a axat în principal pe faptul că acţiunea pompierilor a avut o "abordare defensivă", cu scopul de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului. Șeful ISU a menționat că a validat măsurile luate şi a insistat pentru introducerea roboţilor şi retragerea pompierilor.
Iată principalele linii de acțiune prezentate de Raed Arafat cu privire la stația GPL și intervenția autorităților la fața exploziei:
Stația GPL a fost autorizat în octombrie 2011 de căptre ISU Dâmbovița, cu capacitate de depozitare GPL de 4.000 litri. În 30 iulie 2020, în urma unei sesizări ISU a făcut control, constatând schimbarea amplasamentului și fiind retrasă autorizația. În cadrul controalelor s-a descoperit utilizarea unei pompe neomologate. Stația a fost amendată cu 10.000 lei. În 31 iulie au fost notificate Prefectura și Oficiul Comerțului Dâmbovița, CJ, IGSU, Primăria Crevedia
În 28 septembrie 2020 a fost efectuat un nou control și s-a constatat că obiectivul continua să funcționeze. S-a aplicat o amendă de 30.000 de lei. A fost găsită o cisternă neomologată în care era transvazat GPL. S-a aplicat o amendă de 10.000 de lei.
În octombrie s-a decis închiderea obiectivului. Pe data de 13 octombrie 2020, operatorul notifică ISU Dâmbovița că punctul de lucru a fost închis. Aici, rolul ISU s-a finalizat din punct de vedere al legii.
În ceea ce privește intervenția ISU la locul exploziei, Raed Arafat a explicat:
În 26 august, ora 18.48, ISU a fost anunțat prin 112 că a fost explozie urmată de incendiu la o locuință. Evenimentul era localizat în Crevedia. La 19.10 ajung la locul intervenției și pompieri de la ISU Dâmbovița, S-a făcut recunoaștere pe ambele părți. Zona era efectiv tăiată în două din cauza incendiului. Nu se putea merge în cele două zone. Se constată că incendiul se manifesta la o cisternă GPL, 7 autoturisme, case. Erau și 2 cisterne parcate și pe DN1A.
Ulterior au fost mai multe apeluri la 112. Inițial, a fost anunțat ISU Dâmbovița despre explozie la o casă. S-au luat acțiuni imediate: A fost alertată garda de intervenție Cornești, care în prima fază a trimis 2 mașini, au fost trimise mai multe ambulanțe. A fost anunțat dispecerat ISU București - s-au trimis 4 autospeciale cu apă, 1 CBRN, 1 descarcerare, 5 ambulanțe, 1 elicopter.
Ca urmare a apelurilor multiple, ISU Dâmbovița a suplimentat forțele cu încă 2 autospeciale și 2 ambulanțe. La fața locului hidrantul, cel puțin unul dintre hidranți, era fără presiune. Alimentarea se făcea prin navetă, mașinile mergeau și alimentau. „Este o problemă cu care ne confruntăm permanent”, a spus Raed Arafat.
Echipajele de intervenție au ajuns într-un timp mai scurt decât s-a vehiculat. Focul trecea dincolo de stradă, era o cisternă aruncată, o alta care ardea, erau cele parcate pe DN.
Momentul celei de-a doua explozii de la Crevedia, surprins de la mică distanță de echipe TV - VIDEO
Primele măsuri luate: evacuarea populației din zona afectată și din împrejurimi, s-a închis circulația, s-a relizat dispozitiv de răcire a cisternelor, de stingere a construcțiilor care începuseră să ardă - clădirea administrativă și casele din jur. Echipajele medicale care au ajuns au găsit 8 victime din prima explozie.
Echipajele medicale care au ajuns au găsit 8 victime din prima explozie. Din păcate, una dintre ele a intrat de două ori în stop cardiorespirator, a fost dusă la spital și declarată decedată. Fiecare echipaj a început să ceară sprijin - au fost trimise suplimentar și mașini de incendii, și ambulanțe. Dintre cei 8 preluați și duși la spital, 3 au fost intubați. Permanent s-a acționat pentru dispersarea gazului din zonă, prin perdea de apă și răcirea permanentă a cisternelor
La 19.25 a ajuns la fața locului ofițerul ISU București care era de serviciu. la 19.30 s-a activat grupa operativă de la ISU Dâmbovița, la 19.32 s-a emis mesaj Ro-Alert. Planul roșu a fost activat la 19.39.
Concomitent cu acțiunile specifice, a continuat evacuarea populației de pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați. La locul intervenției preiau comanda doi ofițeri, la 19.49, 19.50-54 (pentru zona de nord), pentru zona de sud, la 20.01.
S-a decis adoptarea unei tactici defensive - scopul era răcirea și oprirea răspândirii, și nu stingerea incendiului, întrucât exista un risc mare. La 20.01 a ajuns acolo șeful ISU București și a preluat comanda forțelor din zona sud, coordonându-se cu coordonatorul zonei de nord.
Raed Arafat a ajuns la locul tragediei la ora 20.04.
Conducerea intervenției, partea tehnică, este coordonată și executată de pompieri. Când am ajuns eu erau stabilite dispozitivele și toate aspectele. „Nu a venit doctorul Arafat să dea dispoziții cum să stingă incendii. Vreau să înțeleagă toată lumea asta, că e o coordonare comună. Am insistat pe trimiterea imediată a roboților și retragerea pompierilor”, a spus Raed Arafat.
Chiar dacă se dăduse comandă de evacuare a zonei, oamenii continuau să circule. Zona nu poate fi controlată ermetic. „Am insistat ca jandarmii să fie foarte fermi și să evacueze civilii, inclusiv personalul MAI, altfel, la a doua explozie am fi avut alte zeci de civili răniți. La fel și cu pompierii, dacă nu se intervenea cu roboții pentru răcirea cisternelor” a mai spus șeful ISU.
S-a dispus amplasarea urgentă a roboților, retragerea personalului din zonă, evacuarea civililor
Raed Arafart a citit actul normativ privind intervenția în situații de urgență, spunând că au existat informații eronate și manipulări în spațiul public legat de modul în care a fost coordonată intervenția.
Din cauza magnitudinii exploziei și, repsectiv, incendiului, la ora 20.46 s-a dspus inclusiv trimiterea ISU Prahova la fața locului. La 20.57, pe timpul misiunilor de răcire prin roboți și de la distanță a avut loc a doua explozie și au apărut noi focare. S-a dispus retragerea personalului, constituirea de echipe de căutare, supluimentarea mijloacelor, transportul victimelor.
Cine este vinovatul moral al exploziei de la Crevedia. Raed Arfat răspunde
Gravitatea situației a determinat ca la ora 21.00 la MAI să se constituie o celulă de criză. Ministrul Predoiu a ajuns ulterior la fața locului.
Începând cu data de 27 august, ora 05.00, resursele au fost retrase gradual. Intervenția a fost considerată ca fiind încheiată la 17.30.
Urmările catastrofei
Au fost duse la spital 50 de persoane - 8 civili, din prima explozie, iar de la ISU - 38, 2 jandarmi, 2 polițiști. O persoană declarată decedată atunci, la spital.
„Ulterior s-au mai prezentat și alte persoane, cu leziuni minore, știm de 8, deci 58 de răniți, din care 50 aduși cu abulanțele”, a spus șeful ISU. Mai sunt internați acum 12 pompieri în România și 8 în străinătate. Sunt în stare stabilă, există un singur pompier cu arsuri foarte mari și pronostic rezervat, internat la Milano.
S-a activat mecanismul de protecție civilă europeană, mi s-au oferit 52 de locuri din partea a 9 state Primii pacienți au fost transferați la ora 03.00 în Belgia.
Se pare că au fost distruse 10 imobile, alte 75 au fost afectate
Raed Arafat a prezentat în cadrul conferinței un pompier echipat în costum de intervenție, după ce i s-a reproșat că pompierii care au intervenit nu aveau echipament corespunzător.
„În ultimii 6 ani au fost achiziționate peste 120.000 de articole - căști, combinezoane. Casca e făcută să protejeze, nicăieri nu scrie că trebuie să arate bine pe afară” a spus Arafat.
”Nu avem niciun pompier cu arsuri la cap și scalp, unde au avut căștile. Pompierii care au arsuri la mâini nu au purtat mănuși, nu e din lipsă de dotare. Sper că am clarificat: dotăm pompierii noștri, avem grijă de ei. Da, s-au detriorat niște căști. 18 căști. Toate respectă standardele europene, deterioarea este pe exterior, ele au protejat oamenii”, a mai spus Raed Arafat.