Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că scopul vizitei din Washington a fost de a transmite politicienilor americani mesajul potrivit căruia, în România, care se află la periferia Uniunii Europene şi a NATO, relaţia între majoritate şi minoritate este mai mult decât o chestiune legată de drepturile omului, fiind şi o chestiune a politicii de securitate, arată Hirado.
Potrivit sursei citate, delegaţia condusă de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, s-a întâlnit luni seară cu maghiarii locali la Casa Kossuth din capitala americană.
În cadrul întâlnirii, șeful UDMR a relatat, potrivit sursei citate, că factorii de decizie americani şi cei care pregătesc deciziile au fost informaţi cu privire la deficienţele resimţite în domeniul drepturilor minorităţilor, în parte în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor bisericeşti şi comunitare.
De asemenea, președintele UDMR a mai susținut că în România există încercări politice repetate de a lua înapoi din drepturile pe care minorităţile le-au dobândit deja, prin urmare aceste drepturi trebuie reafirmate în repetate rânduri.
Șeful Uniunii a mai afirmat că aspectele politicii de securitate sunt mult mai bine înţelese de actuala administraţie americană, decât dacă ar fi vorba doar de drepturi ale omului abstracte, adăugând că are încredere că SUA va face presiuni asupra României în privinţa problemelor minorităţilor.
De asemenea, Kelemen Hunor a mai susținut că oportunităţile de susţinere a drepturilor minorităților s-au redus în România, în urma războiului din Ucraina.
Totodată, fostul vicepremier a relatat situația ieșirii UDMR de la guvernare, subliniind și aspecte precum evoluţia demografică a maghiarilor din Transilvania.
UDMR urmează să încheie un acord politic atât cu Alianța Maghiară din Transilvania, dar și cu Forța Civică Maghiară, pentru anul electoral 2024, cu toate că în rândul acestora sunt aleși care în ultimii ani au venit cu proiecte controversate, scopul fiind evitarea ratării intrării în Parlament.
De asemenea, întâlnirea fostului vicepremier al României vien în contextul în care Consiliul Național Secuiesc (CNS) a hotărât delegearea a patru membri pentru reprezenta consiliul și a promova interesele sale și simbolurile secuiești în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene. Printre cei desemnați este și deputatul József Kulcsár-Terza, ales pe listele UDMR.