Potrivit sursei citate, încă de la intrarea în vigoare a codurilor de vreme nefavorabilă, peste 5.000 de pompieri cu peste 3000 de mijloace tehnice sunt la datorie, pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele hidrometeorologice periculoase prognozate pentru această perioadă.
Pentru gestionarea în cele mai bune condiţii a efectelor înregistrate şi preîntâmpinarea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa comunităţilor, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurile necesare care să acopere în mod eficient solicitările de sprijin, în zonele afectate.
Astfel, în judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundaţiilor.
De asemenea, pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au intervenit cu mijloacele specifice de intervenţie constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.
Totodată, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, aflate sub incidenţa codurilor roşii şi portocalii de inundaţii, au activat grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.
"Efecte importante s-au înregistrat în 3 judeţe din ţară, respectiv Caraş-Severin, Dolj şi Gorj, zone în care, pentru protecţia populaţiei, a fost necesară măsura evacuării temporare a 107 persoane din 5 localităţi, respectiv Cernăteşti, Greceşti, Maiag, Urda de Jos şi Nicolinţ. Persoanele au fost cazate temporar în unităţi puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude. La acest moment, cele 21 de persoane din localitatea Cernăteşti au revenit la locuinţe, în siguranţă. Alături de celelalte efective ale MAI, pompierii au desfăşurat şi misiuni de îndiguire care să limiteze pătrunderea apei în gospodăriile populaţiei. Echipajele de pompieri salvatori angrenate în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate continuă misiunile în sprijinul populaţiei şi monitorizează situaţiile din teren care pot pune în pericol viaţa şi bunurile", au transmis reprezentanţii IGSU.
Având în vedere că fenomenele de vreme rea sunt încă în vigoare, situaţia este permanent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional din IGSU pentru dispunerea măsurilor care se impun pentru alocarea forţelor şi mijloacelor necesare limitării şi înlăturării potenţialelor efecte.
"În toată această perioadă, conducerea DSU a menţinut legătura permanent atât cu ministrul Afacerilor Interne, cât şi cu premierul României, pentru informarea cu celeritate asupra dinamicii situaţiilor din teren şi a măsurilor dispuse pentru gestionarea cu operativitate a efectelor înregistrate", se mai arată în comunicatul citat.