Ministrul Gabriela Firea a anunțat o nouă lege a tineretului, a taberelor, crearea unei Direcții pentu politici și locuire destinate tinerilor, pentru cumpărarea de locuințe.
Gabriela Firea a anunțat joi că trebuie definitivată de urgenţă Legea Tineretului, un proiect blocat în Parlament de trei ani. În plus, vor fi stabilite priorităţile pentru următorii cinci ani în acest domeniu şi vor fi reunite într-o Strategie Naţională pentru Tineret.
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a anunţat, la întâlnirea cu mai multe organizaţii naţionale de studenţi şi tineret, că, în cadrul ministerului pe care îl conduce,
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a anunțat că va dezvolta „programe concrete pentru tineri, cum ar fi: granturi pentru cumpărarea de locuinţe, aparatură electronică pentru tele-muncă, facilităţi fiscale, construirea de creşe şi grădiniţe, continuarea programelor de finanţare pentru start-up-uri, facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la o educaţie de calitate. La nivelul ministerului se intenţionează şi elaborarea unei legi a taberelor, care să reglementeze organizarea, monitorizarea şi controlul pentru acest tip de activităţi. În plus, la nivelul fiecărui judeţ se va insista pe dezvoltarea infrastructurii în domeniul tineretului, prin folosirea fondurilor europene şi din bugetul de stat: centre de tineret fixe şi mobile, centre de agrement sau alte spaţii dedicate tinerilor. Anul viitor este Anul European al Tineretului și îl vom face să conteze!”, a scris Firea și în mesajul postat pe Facebook.
Firea a mai anunțat că va exista o Direcţie Generală pentru Politici de Tineret si pentru Locuire: “Ştim că una dintre principalele probleme cu care se confruntă tinerii este cea a locuinţei, de aceea intenţionăm să construim parteneriate cu băncile şi să susţinem dezvoltarea unor programe de creditare pentru cumpărarea de locuinţe, ne gândim la acordarea de sprijin financiar pentru reabilitarea locuinţelor pentru familiile tinere”.
Pe lista proiectelor prioritare pentru anul viitor vor fi digitalizarea şi investiţiile în infrastructură, dar şi Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare (POEO), în cadrul căruia va fi dezvoltat, printre altele, Registrul Unic Naţional pentru Tineret.
Gabriela Firea a explicat și preluarea patrimoniului cultural și sportiv.
“După cum ştiţi, există marea problemă a clarificării situaţiei juridice a patrimoniului din domeniul tineretului. De multe ori nu se poate investi pentru că nu se ştie cine administrează imobilele. Vom căuta soluţii pentru gestionarea corectă a patrimoniului”, a mai spus ministrul Familiei.
Aceasta a anunțat că vor fi preluate, de la Ministerul Tineretului, toate posturile si persoanele care au atribuţii pentru acest domeniu, inclusiv pe cei implicaţi în gestionarea fondurilor europene. Și toate casele de cultură ale studenţilor şi toate bazele cultural-sportive studenţeşti, inclusiv Complexul Tei, vor fi preluate de la Ministerul Sportului.
„Nu punem în pericol niciun proiect existent, indiferent de sursa de finanţare. Le vom prelua pe toate în integralitate şi le vom duce până la capăt. Ne dorim să dezvoltăm chiar mai multe, pentru a îmbunătăţi bazele de agrement”, a dat asigurări Gabriela Firea.
„Niciodată România nu a avut un minister care să aducă laolaltă politicile pentru tineri şi familii, sub aceeaşi umbrelă. Niciodată gândirea acestor decizii nu a fost la comun şi consider că aşa trebuie să fie. Ştiţi bine că sunt mamă de tineri, am doi băieţi şcolari şi unul care este la început de drum în viaţă! Pentru mine nu este doar o vorbă sau o zicală, ci cred cu tărie că, fără a investi în tineri, nu vom avea viitor”, a mai spus Gabriela Firea.
La întâlnirea cu Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Izabella Doboly, secretar de stat, au participat reprezentanţii UNSR – Uniunea Naţională a Studenţilor din România, USR – Uniunea Studenţilor din România, ANOSR – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Consiliul Tineretului din România, Fundaţia Naţională pentru Tineret, Consiliul Naţional al Elevilor, Forumul Tinerilor din România, Consiliul Consultativ pe probleme de tineret al Consiliului Europei, Federaţia Studenţilor Basarabeni, Asociaţia Miert, Organizaţia Naţională Cercetaşii României, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Tineret Iaşi.