Cercetările arată că există câteva obiceiuri pe care e bine să le introduci în rutina zilnică pentru a te menține mai deștept chiar dacă îmbătrânești.
Creierul controlează gândirea, memoria, emoția, abilitățile motorii, vederea, respirația, temperatura și fiecare proces ce reglează acțiunile corpului. Anumite gesturi, ca și obiceiuri alimentare pot face minuni în menținerea tinereții, împotriva declinului mental pe măsură ce se înaintează în vârstă.
Îmbunătățirea inteligenței este posibilă la orice vârstă, nu doar în tinerețe așa cu meronat se crede, notează HotNews.ro.
Este vorba despre obiceiuri simple ce pot fi aplicate zi de zi pentu a deveni mai deștept pe măsură ce îmbătrânești.
CITEȘTE MULT ȘI ORICE
Cititul, de exemplu, reduce declinul cognitiv legat de vârstă și previne apariția bolilor mintale.
Îmbunătățirea inteligenței este posibilă la orice vârstă. Chiar dacă anii de școală au rămas mult în urmă, nu înseamnă că nu poți învăța lucruri noi care să te ajute să te dezvolți ca persoană. Învățarea este un proces care durează toată viața, iar înțelepciunea vine odată cu vârsta.
Studiile arată că funcțiile creierului pot fi menținute intacte chiar dacă îmbătrânești, și asta mai ales în cazul în care o persoană învață mai devreme să citească și cu cât citește mai mult.
Efectul se obține pentru că cititul îmbunătățește memoria, stimulează creierul și îl menține sănătos, ajutând în acest fel memoria. Cercetătorii reamintesc că cititul reduce declinul cognitiv legat de vârstă și previne apariția bolilor mintale.
Când citești o carte, spre exemplu, trebuie să reții o mulțime de informații – de la cum se numesc personajele, până la succesiunea evenimentelor din poveste. În cazul romanelor polițiste, de exemplu, intriga și misterul sunt adevărate provocări înainte de a ajunge la final. Iar informațiile expuse în carte activează memoria pentru aflarea mai multor ipoteze pentru rezolvarea misterului.
Dar și cei care preferă ficțiunea sunt avantajați de citit. Pentru că ficțiunea dezvoltă inteligența emoțională, nu numai comunicarea, potrivit studiilor recente. Cititul dezvoltă empatia, pot fi obținute informații despre situațiile prin care trec personajele, aplicate automat în viața de zi cu zi pentu aprecierea persoanelor cu care interacționezi.
Astfel că cititul nu doar că te face mai deștept, dar și o persoană mai bună, concluzionează studiile.
ALEGE ȘTIRILE IMPORTANTE ȘI BENEFICE, NU CELE CARE ÎȚI INDUC STĂRI DE PANICĂ
Mulți oameni cred că trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă nou în lumea asta. Orice cunoaștere dobândită printr-un consum haotic de informații duce la supraîncărcarea creierului cu informații care nu au nicio valoare pentru inteligența ta. Deci îți influențează negativ și sănătatea.
Uită-te o zi întreagă la un post de știri și încearcă să vezi cum te simți! Din oră în oră sunt reluate, în buclă, aceleași informații. Prezentarea acestora, din nou și din nou, provoacă o anumită agitație ce duce frecvent și la atacuri de panică.
Soluția este să știi să-ți alegi știrile pe care le accesezi fără să te lași purtat de emoția care îți alterează sănătatea mentală și fizică.
ÎNVAȚĂ CEVA NOU ÎN FIECARE ZI
Nu suntem niciodată prea bătrâni pentru a învăța ceva nou. Deși este adevărat că mintea noastră este mai receptivă când suntem copii, nu înseamnă că nu putem învăța lucruri noi și când suntem în vârstă.
Învață noi abilități. Să mergi pe bicicletă, spre exemplu, sau pe trotinetă, caută cursuri on-line, participă la ateliere de lucru. Alege orice îți stârnește interesul, pentru că e mult mai ușor să înveți ceva nou dacă îți stârnește curiozitatea.
Învață o limbă străină. Este o metodă sigură de a-ți îmbunătăți inteligența.
Oamenii de știință au demonstrat că a fi bilingv stimulează inteligența. Învățarea unei limbi străine poate avea un efect semnificativ asupra creierului. Îmbunătățește inteligența nu doar a limbajului, dar protejează de demență la bătrânețe. Cuvintele noii limbi pe care o vei învăța, dar și regulile de gramatică ale acelei limbi vor îmbunătăți memoria și vor oferi mai mult autocontrol minții.
Învață să cânți la un instrument. Niciodată nu e prea târziu pentru așa ceva. Poate nu poți deveni pianist sau violonist la 40 de ani, dar poți învăța să descifrezi partiturile și să faci un instrument să sune frumos în mâinile tale.
Când înveți să cânți la un instrument sau o limbă străină, este dezvoltată funcția cognitivă, fiind garantat efectul pozitiv asupra creierului.
FII ATENT LA TEHNOLOGIE - NU ESTE TOTUL!
Dacă din ce în ce mai mutle vor fi lăsate pe seama tehnologiei, creierul va deveni tot mai leneș. Dacă viitoare când va trebui, de exemplu, să calculeze ceva. Cel mai bine e să o faci în minte, să scrii pe hârtie calculul.
Dacă vrei, de exemplu, să știi unde este un oraș, când te pregătești pentru o vacanță și vrei să știi mai multe despre cum vei ajunge acolo, caută și într-un atlas, nu numai pe internet. Atlasul sau un ghid turistic ajută și ele la antrenarea zilnică a creierului.
OAMENII DEȘTEPȚI SĂ FIE MEREU ÎN JURUL TĂU, CAUTĂ-LE COMPANIA
Există un avantaj în a te înconjura cu oameni asemănători ție. Dar dacă vrei să fii deștept, stai alături oameni care sunt mai deștepți decât tine. Creează legături cu oameni care te inspiră și cu cei pe care îi consideri excepțional. Diversitatea de opinii și experiențe îți ascute mintea. Iar un mediu care te solicită intelectual va fi unul care te ajuta să înflorești.
Nu pierde timpul cu oameni care te țin pe loc sau te influențează negativ.
Este bine să fii selectiv, sfat crucial și în timpul tinereții, și la bătrânețe.
Dacă oamenii care te înconjoară te influențează profund, învață să-i atragi pe cei pe care îi admiri și elimnă treptat relațiile toxice din viața ta.
Inteligența este completată de interacțiuni de înaltă calitate, frecvente și cu alte persoane. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, cu cât există mai multă interacțiune socială, cu atât este mai probabil ca acești oameni să-ți păstreze limpezimea minții.
JOCURILE DE SOCIETATE NU SUNT DE LUAT ÎN RÂS - AJUTĂ LA CREȘTEREA INTELIGENȚEI LA BĂTRÂNEȚE
Jocurile de societate, ca scrabble, șah, sudoku, rebus, puzzle-uri, reprezintă un mod foarte distractiv de a deveni mai inteligent. Este vorba despre niște activități care implică rezolvarea unor probleme, raționament, gândire critică și creativitate.
Jocurile de societate dezvolta inteligența, prin creșterea abilității de a gândi logic, de a învăța, scăzând riscul tulburărilro cognitive odată cu îmbătrânirea, cum ar fi demența și Alzheimer.
VIZITELE LA MUZEE, O METODĂ SIGURĂ DE A CREȘTE INTELIGENȚA
Vizitează muzee sau desenează, pictează, colorează, bricolează ori croșetează. Toate aceste activități contribuie la creșterea inteligenței.
Vizitarea muzeelor, în plus, implică și mișcarea fizică, despre care se știe de multă vreme că este motorul care ne ține toate funcțiile în mișcare, nu doar pe cele ale creierului. Iar pentru a crea artă este nevoie de imaginație, fie că desenezi lucruri concrete sau portretizezi emoțiile în arta abstractă. Toate joacă un rol benefic în dezvoltarea continuă a creierului.
Nu renunța la activitățile care îți făceau plăcere doar pentru că ai o anume vârstă. Alege ce-ți place să faci și organizează-te pentru a găsi timp pentru a le pune în practică, concluzionează cercetătorii, mai notează aceeași publicație.