UPDATE 14:30 - Comandantul Garnizoanei Tulcea, comandorul Antonel-Marian Vătămanu, a declarat miercuri că în zona localităţii Nufăru au fost identificate mai multe bucăţi de materiale, zona aflată la 2 kilometri de această localitate fiind restricţionată până la momentul finalizării anchetei.
"Se execută căutări, verificări, cercetări, conform procedurilor specifice Ministerului Apărării Naţionale. (...) Aceste bucăţi sunt localizate aproximativ la 2 km sud de localitatea Nufăru, pe un deal. Această zonă este greu vizibilă de pe zona terestră, se vede mai bine din aer. Din acest motiv, ele au fost văzute prima dată de elicopter, după care s-au deplasat echipele terestre la locul în care aparatul a lovit pământul. (...) Nu sunt restricţii, nu sunt pericole, nu sunt ameninţări, singura restricţionare este cea legată de această zonă, unde, până la momentul finalizării anchetei şi verificărilor, este absolut interzis accesul în zonă. (...) Momentan s-au identificat mai multe bucăţi de materiale, compozite, materiale metalice. Comisia specializată în identificarea acestor obiecte este în curs de cercetare şi încă nu vă pot da alte detalii', a declarat comandorul Antoanel-Marian Vătămanu.
Potrivit comandantului Garnizoanei Tulcea, căutările sunt efectuate de către echipe mixte, formate din forţe de la Ministerul Apărării Naţionale, Flotila Fluvială, Regimentul 307 Infanterie Marină, divizioanele Flotilei Fluviale, DGIA, Ministerul Afacerilor Interne şi de la Serviciul Român de Informaţii.
"Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11:30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.
Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor", anunţă un comunicat MApN.
Ministerul promite că va reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren.
De dimineaţă Ministerul Apărării a anunţat că se afla în căutarea unor resturi de dronă în urma unor apeluri la 112.
Asta după ce Rusia a bombardat iar azi-noapte porturile Reni și Izmail, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.
ISU Tulcea a primit două apeluri la 112 care anunţau că sunt observate obiecte care cad în zona Nufărul, iar echipele Ministerului Apărării s-au deplasat în zona sesizată pentru a verifica situaţia.