Potrivit unui amplu reportaj al France Presse, preluat de Agerpres, sinistrul loc din nord-estul Tamaulipas se află în localitatea Bartolina, nu departe de statul Matamoros, la frontiera cu Texas, o zonă puternic afectată de violenţa traficanţilor de droguri, în speţă a celor din Cartelul Golfului.
În genere, Bartolina este considerată drept un "lagăr de exterminare", potrivit Comisiei Naţionale de Căutare a celor Dispăruţi (CNB, oficială). Accesul aici este interzis chiar şi familiilor victimelor.
O mamă, în căutarea fiului său dispărut în urmă cu un an, se roagă de soldaţii care păzesc amplasamentul, să-i ofere şansa de-a găsi rămăşiţele băiatului său: "Vă rog, măcar un os! Să-l îngrop alături de tatăl său!".
Traseu al traficului de droguri spre SUA, statul mexican Tamaulipas, care și-a trecut în "palmares" un bilanţ negru de 11.667 de persoane date dispărute, este cel mai afectat de acest fenomen, împreună cu statul Jalisco (vest).
În total, bilanţul celor dispăruţi în Mexic oscilează între 93.000 şi 94.000 de persoane, conform cifrelor oficiale.
Dispariţiile au început odată cu "războiul murdar" al autorităţilor împotriva mişcărilor revoluţionare în anii 1960-1980.
Numărul acestora a explodat, însă, la fel ca asasinatele, începând cu anul 2006, când fostul preşedinte Felipe Calderon a declarat război total traficanţilor de droguri. În 15 ani, în Mexic (126 de milioane de locuitori) au fost înregistrate 300.000 de asasinate, peste 36.000 dintre ele având loc în 2020. În medie, vorbim despre 100 de asasinate pe zi - cifre absolut năucitoare.
În cea mai mare parte, cei dispăruţi sunt tineri între 15 şi 30 de ani, prinşi în capcana sărăciei (43,9% din populaţie), a şomajului (peste 50% din forţa de muncă lucrează la negru), a cercului vicios al racolării sau pur şi simplu au avut neşansa să se afle în locul şi în momentul nepotrivit.