Poliția Capitalei a anunțat miercuri că a fost reținută o tânără de 23 de ani, pentru operații estetice făcute fără a avea studii medicale. Aceasta lucra ca medic de Chirurgie plastică de peste un an de zile. Mai multe persoane supuse intervențiilor făcute de aceasta au ajuns la spital cu grave traume, fiind nevoie de noi operații făcute de medicii de la Chirurgie plastică.
Tânăra a fost reţinută marți, 30 mai, de poliţiştii din Capitală, fiind cercetată după ce ar fi exercitate acte medicale de chirurgie estetică fără să aibă studii în acest sens.
Femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată magistraţilor cu propunere legală.
Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 26 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
Totul a ieșit la iveală după ce poliţiştii din Capitală au făcut marţi o percheziţie domiciliară într-un dosar în care se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi şi vătămare corporală din culpă.
În urma percheziţiei, persoana bănuită a fost depistată şi dusă la audieri.
De asemenea, au fost ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, precum şi obiecte sanitare şi 3.800 de lei, a căror provenienţă nu a putut fi justificată.
CUM ACȚIONA DOCTORIȚA FALSĂ - OPERAȚII ESTETICE CU URMĂRI GRAVE
Anchetatorii au descoperit că tânăra ar fi desfăşurat activităţi de injectare de acid hialuronic în buze unor femei, contra cost, deşi nu avea studii medicale sau pregătire de medic estetician. Ea avea în jur de trei programări pe zi, iar pentru o ”intervenţie” taxa percepută era de 600 de lei. În mai multe cazuri a fost necesară intervenția urgentă în spital a unor chirurgi esteticieni. Culmea este că inclusiv doctorița falsă a ajund la spital cu probleme după ce și-a aplicat tratamentul, potrivit unor surse judiciare.
Din datele şi probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2022 - prezent, la o adresă din Sectorul 4, o femeie de 23 de ani ar fi exercitat acte medicale de chirurgie estetică fără să aibă calitate sau studii medicale în acest sens, anunță Poliția Capitalei.
Ea ar fi cauzat mai multor persoane traume fizice, iar pentru vindecare a fost necesară intervenţia în regim de urgenţă a unor medici specializaţi în chirurgie estetică.
Au fost identificate două tinere, de 18, respectiv, 22 de ani, asupra cărora bănuita ar fi exercitat, în repetate rânduri, acte medicale de chirurgie estetică.
CAZ LA INDIGO DUPĂ MEDICUL FALS ITALIAN MATTEO POLITI ȘI AL DOCTORIȚEI DE LA SPITALUL ILFOV
Italianul Matteo Politi a fost condamnat la trei ani și zece luni de închisoare cu executare în martie acest an, decizia fiind definitivă. Medicul fals Matteo Politi a ajuns să opereze de zeci de ori în România, deși nu avea studii în medicină.
El a fost depistat de asistente, fiind dat de gol după un gest banal. Acestea și-au dat seama că Politi nu știa nici măcar cum să-și pună mănușile chirurgicale.
Pedeapsa din prima instanță, din noiembrie 2022, a fost menținută în cazul său, în dosarul în care este acuzat că a operat 28 de persoane în mai multe clinici private, deşi nu avea dreptul să exercite profesia de doctor pe teritoriul României.
Italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise chiar și un cod de parafă de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
După declanşarea anchetei, italianul a încercat chiar să fugă din România, însă a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici.
"În perioada martie 2018 - 7.12.2018, inculpatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. În perioada martie 2018 - 07.12.2018, inculpatul a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un numele fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calităţii de chirurg plastician-estetician, obţinând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro", potrivit instanței.
Un nou caz de fals medic, de data asta în spitalele publice, a fost dezvăluit în 2019. Spre desoebire de cazul Politi, Rodica Bârsan nici măcar nu avea parafă de la DSP. Femeia de 30 de ani a falsificat o diplomă de medic și lucra de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov.