„Cred că discuția ar trebui purtată în termeni generali. Nu cred ca problema pensiilor poate fi discutată independent de funcționarea econimiei, a societății. Cred ca ar trebui să vedem câți bani există, cifrele principale ale bugetului, cred ca ar trebui făcută o discuție pe o perioada mai lungă. Cred că de aici ar trebui să pornească discuția, de la faptul ca pensiile sunt mici.
Ar trebui făcută o discuție pe mai multți ani, în măsura în care economia nu va funcționa, dacă nu vom reuși să facem o strategie. (…) În primul rând, Ministerul Finanțelor să prezinte situația macro-financiară pentru a arăta cum stăm cu deficitul bugetar, luăm în considerare mai multe elemente. Fără aceste elemente, ceea ce se poate face sunt aceste soluții conjuncturale pe care Guvernul trebuie să le ia.
Creșterea prețurilor va afecta în continare puterea de cumpărare. Statul trebuie să descopere nilte nile care să aducă mai mulți bani, în felul acesta, printr-o politică de impozitare, să încurajeze locuri de muncă, care in momentul de față sunt foarte puține. Nu avem un sistem de pensii pentru populatia rurală, avem, de curând, ajutoare sociale”, a preciazat Adrian Năstase, la Realitatea PLUS.
Afirmațiile vin în contextual în care federaţiile naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari au organizat, marţi, la Guvern, dar şi la sediile tuturor prefecturilor din ţară, proteste prin care solicită respectarea obligaţiei constituţională de a creşte nivelul de trai prin creşterea pensiilor.