Email-urile sunt utilizate în principal pentru„gestionarea afacerilor externe” și nu pentru chestiuni interne sensibile, a anunțat WikiLeaks, iar cele privind România nu fac excepție.
Victor Ponta, de exemplu, este menționat într-un raport Goldman Sachs Global Investment Research trimis pe mail în octombrie 2015, înaintea alegerilor generale din Turcia. Documentul menționat face o trecere în revistă a situației din regiune, insistând asupra politicii fiscale.
Despre România se spune că este de așteptat ca Banca Națională să mențină dobânda de politică monetară din acea perioadă. Economia era pe creștere, dar analiștii Goldman Sachs Global Investment atrăgeau atenția asupra unei posibile schimbări de ton a BNR. „În opinia noastră, aceste dinamici de creștere, ca și incertitudinea privind proporțiile expansiunii fiscale pentru anul următor - având în vedere discuțiile despre mărirea salariilor în sectorul public și propunerile premierului Ponta pentru noi tăieri de taxe – ar putea cauza, în cele din urmă, înăsprirea tonului BNR”, se spune în documentul respectiv.
Într-un alt mail se menționează numirea ca director al SIE a lui Răzvan Ungureanu, fost premier și ministru de externe. În context, Victor Ponta menționa faptul că nu a fost consultat de șeful statului, Klaus Iohannis, pe această temă, potrivit sursei citate, care reamintește de boicotul PSD de la votul din Parlament.
Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit, pe 30 iunie 2015, director al SIE de plenul Parlamentului cu 278 de voturi ''pentru'' și șase ''împotrivă'', din total de284 de voturi valabil exprimate.
Numele lui Victor Ponta apare și într-un email din toamna lui 2014, în care sunt menționate o serie de întrevederi ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la ONU. Printre interlocutori se numărau Victor Ponta, omologul său italian, Matteo Renzi, și președintele Iranului, Hassan Rouhani.
Autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul țării la site-ul WikiLeaks, după ce acesta a publica documentele identificate ca emailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare.
Comisia de telecomunicații din Turcia a informat miercuri că a fost luată o „măsură administrativă” împotriva WikiLeaks, termen ce desemnează în mod uzual blocarea accesului la site-uri.
Potrivit Agerpres, organizația lui Julian Assange a postat pe Twitter un link către o bază de date despre care afirmă că ar conține un total de 294.548 de e-mailuri și „multe mii” de atașamente de la 762 de adrese legate de domeniul AKP, akparti.org.tr.