NOUL COD RUTIER. Vă EXPIRĂ permisul? Ce acte sunt necesare şi ce ANALIZE MEDICALE trebuie să faceţi

Dacă aveţi permisul de conducere expirat trebuie să vă faceţi analizele medicale
Dacă aveţi permisul de conducere expirat trebuie să vă faceţi analizele medicale

NOUL COD RUTIER Odată cu adoptarea noului COD RUTIER, care va intra în vigoare la data de 19 ianuarie, reînnoirea permisului se va face numai cu vizita medicală. Iată care sunt analizele pe care trebuie să le faceţi, dar şi de ce acte mai aveţi nevoie în cazul în care v-a expirat permisul.

NOUL COD RUTIER O modificare a Codului Rutier 2013 se referă la reînnoirea permisului de conducere, care se va face doar după un control medical prealabil.

Noile reglementări rutiere stabilesc că prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale. Investigaţiile pentru obţinerea permiselor auto se vor face doar în centrele medicale, policlinicile sau spitalele care au contract cu sistemul de asigurări. 

NOUL COD RUTIER Fără examen, dar cu anumite condiţii

Mai mult decât atat, legea precizeaza clar că eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativă se realizează fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, scrie avocatnet.

NOUL COD RUTIERDocumente necesare pentru schimbarea permisului de conducere

În cazul expirarii, pierderii, furtului sau modificarii datelor privind detinatorul permisului, aveti nevoie de urmatoarele acte: actul de identitate (original si copie); fisa detinatorului permisului de conducere (poate fi completata de mana)
- permisul de conducere a carui preschimbare se solicita in original si copie, daca este cazul; declaratie-tip de pierdere/furt/deteriorare (se obtine la ghiseu) – daca este cazul; contravaloare permis de conducere – 68 lei (puteti sa o platiti la CEC); documentul care atesta schimbarea numelui (certificat de casatorie, hotarare de divort, etc.) – daca este cazul; fisa medicala - tip din care sa rezulte ca sunteti apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie (daca preschimbarea se solicita dupa expirarea valabilitatii permisului de conducere); dosar plic (nu stiu daca mai trebuie dar este bine sa aveti unul la voi).

NOUL COD RUTIER Ce analize medicale se fac la schimbarea permisului

În Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 631 din data de 8 septembrie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului sanatatii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. În vederea punerii in aplicare a noilor norme, ordinul clasifica conducatorii auto in doua grupe:

- grupa 1: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE;
- grupa 2: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.

NOUL COD RUTIER Candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevazute in grupele 1 si 2 sunt obligati sa efectueze un examen medical in scopul depistarii uneia sau mai multor afectiuni prevazute in normele minime cuprinse in anexa la ordin, scrie juridice.ro.

Examinarile medicale trebuie sa fie efectuate inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere, iar ulterior, conducatorii auto sunt obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Prezentam cateva din cerintele minime prevazute de actul normativ:

1. Vederea Potrivit actului normativ, toti solicitantii unui permis de conducere trebuie sa se supuna unui examen corespunzator pentru a se asigura ca au acuitatea vizuala necesara pentru conducerea unui autovehicul. Daca exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a solicitantului, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata.

Pentru grupa 2, nu se emit si nu se reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau conducatorii auto care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie.

2. Auzul Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau conducatorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate.

3. Handicapul locomotor Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite pentru candidatii ori conducatorii auto care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor care fac periculoasa conducerea unui autovehicul.

4. Afectiuni cardiovasculare Permisele de conducere nu se elibereaza si nu se reinnoiesc in situatiile in care persoana in cauza prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac. Permisele de conducere nu pot fi eliberate sau reinnoite persoanelor care prezinta angina pectorala de repaus sau la emotie.

5. Dibetul zaharat Nu se emit si nu se reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau conducatorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acuta si/sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia. Un conducator auto care sufera de diabet trebuie sa demonstreze ca intelege riscurile hipoglicemiei si ca este capabil sa tina sub control aceste episoade.

6. Afectiuni neurologice Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta afectiuni neurologice grave, in afara cazurilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat. Conducatorilor auto cu epilepsie din grupa 1 trebuie sa li se monitorizeze capacitatea de a conduce pana cand trec cel putin 5 ani fara nicio criza. Pentru conducatorii auto din grupa 2, trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic.

7. Tulburari mintale Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni:
- tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale;
- retard psihic sever;
- probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.

Sunt exceptate situatiile in care solicitarile sunt insotite de avizul medical autorizat si, daca este necesar, de controale medicale periodice.

8. Alcoolul Permisele de conducere nu se elibereaza sau nu se reinnoiesc in cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc.

Dupa o perioada de abstinenta dovedita si numai cu conditia existentei unui aviz medical autorizat, precum si a unor controale medicale periodice, permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care au fost dependenti de alcool.

9. Droguri si medicamente Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar fac abuz de ele in mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicita.

10. Afectiuni renale Pentru candidatii si conducatorii auto din grupa 1, permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite in cazul persoanelor cu insuficienta renala grava, numai pe baza unui aviz medical autorizat si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice. Pentru candidatii si conducatorii auto din grupa 2, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazul persoanelor cu insuficienta renala grava ireversibila, cu exceptia cazurilor exceptionale justificate in mod corespunzator printr-un aviz medical autorizat si numai cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

DESCARCĂ DOCUMENTUL CU ANALIZELE OBLIGATORII ŞI LISTA CENTRELOR DIN CAPITALĂ

NOUL COD RUTIER: VEZI TOATE MODIFICĂRILE DIN 2013

 Codul Rutier 2013, textul INTEGRAL al legii

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
dragan roxana
15 Jan 19:52
In cate zile pot obtine permisul odata depuse actele pentru preschimbare?multumesc
Răspunde
1 0
Cristi
20 Sep 14:42
Ce lege proasta
Răspunde
2 0
gabi
21 Aug 02:33
am si eu permisul expirat de 2 ani si as vrea sa stiu daca al mai pot schimba dupa atatia ani fara examen.poate stie cineva sa ami zica!!!
Răspunde
0 0
gabi
21 Aug 02:31
am si eu permisul expirat de 2 ani si as vrea sa stiu daca al mai pot schimba dupa atatia ani fara examen.poate stie cineva sa ami zica!!!
Răspunde
2 -4
KOKO
19 Jan 13:15
Mihai, unde vrei sa pleci din tara asta? te-ai saturat de atâta birocratie, taxe? Duceti-va iluzionistilor si vanatori de vânt ce sunteți, ca in alte tari nu sunt taxe si mai ales pe voi romanasii va vor întâmpina cu bratele deschise, ca doar suntem o natie aparte, printre cei mai destepti, nu ne ajunge nimeni la nas. Mie îmi spui, vedeți voi pe draku când o sa fiti slugi prin curtile altora si nu o sa va ajungă banii nici sa va plătiți taxele, aici in Romania, ca in afara nu aveți voi nas sa detineti vreodată mai mult de un harb la mana a doua, mai ieftin ca un Logan! Si sa nu mai iei cu din alea ca tu ești special si ai intrari de mare specialist pe unde te-ai duce ca deja începe sa puta a impresii de doi bani. Hai Romania! :))
Răspunde
7 0
mioritic
19 Jan 14:05
4 koko ... te inseli enorm amice ....cred ca afirmi ceea ce afirmi pentru a avea ce scrie ... eu am impresia ca tu nu realizezi unde traiesti , nu ai idee pe unde circuli , cum circuli si cu cine te intalnesti pe strada . Daca ieseai mai departe de Bulgaria sigur numai vorbeai asa ....
Continua tu sa stai in Romania iar daca faci parte din sistemul "ticalosit" si-ti merge bine stai in banca ta , cei plecati macar stiu pentru ce platesc taxe si impozite statului : Pentru ca sunt tratati ca OAMENI ... asta daca poti intelege ce inseamna a fi tratat ca OM. Dar nu cred ca poti intelege . Mai devreme sau mai tarziu o sa te vedem si pe tine cu intentie de a pleca . Am vazut sute ca tine care la fel spuneau iar acum numai avem loc de ei pe aici. Numai bine !
2 0
Mihai
08 Jan 07:16
Am permisul valabil pana in 2020, reinoit odata.Pana atunci sper sa plec din tara asta.
Răspunde
6 -2
marius
07 Jan 18:37
oare cine detine cabinetele care au contracte ?? la asta oare sa gandit cineva?
pun pariu ca 40-50% din ele sunt ale cuiva care a initiat legea ....ca la noi se poate, dam legi ca sa ne putem imbogati.
De ce nu am si eu un neam,o cunostinta intre aia de conduc "Romanica"?
Sau poate vor sa adune bani la sanatate (CAS )....ha,ha, ha! banii pe care fiecare ii platim pentru CAS se duc la intretinerea cladirilor somtuoase in care sunt sediile si in buzunarele directorilor.
Răspunde
0 -5
parerea mea
07 Jan 16:17
O data spune-ti ca
reînnoirea permisului se va face numai cu vizita medicală dupa care spune-ti ca trebuie
fisa medicala - tip din care sa rezulte ca sunteti apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie (daca preschimbarea se solicita dupa expirarea valabilitatii permisului de conducere. Deci analize medicale trebuie facute daca preschimbarea se faca dupa expirarea termenului de valabilitate al permisului. EU ASA INTELEG . daca gresesc corectati-ma.
Răspunde
10 -3
parerea altuia
07 Jan 18:16
3 Da, gresesti. Te corectez eu. "spune-ti" se srie "spuneti". Si nu ai scris din greseala sau din viteza, pentru ca ai scris de doua ori. Asa ca...
Afișează mai multe comentarii
print