Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Lista lui Schindler a fost găsită într-o bibliotecă din Sidney

O listă cu numele a 801 evrei salvaţi de omul de afaceri Oskar Schindler, care a inspirat un roman şi filmul câştigător al unui Oscar, "Lista lui Schindler", a fost găsită de angajaţii unei biblioteci din Sidney printre manuscrisele scriitorului australian Thomas Keneally.

Foto: cinemagia.ro
Foto: cinemagia.ro
Angajaţii New South Wales State Library au găsit documentul, îngălbenit de vreme, în timp ce căutau prin cutiile cu manuscrise ale scriitorului australian Thomas Keneally. Lista, lungă de 13 pagini, este o copie a originalului, făcută la o maşină de scris pe 18 aprilie 1945, într-una din ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Librarul curator Olwen Pryke a descris lista, care conţine 801 nume de evrei, ca fiind unul dintre cele mai importante documente ale secolului XX, deoarece aceasta a salvat câteva sute de vieţi.

Oskar Schindler s-a născut în 1908 pe teritoriul actual al republicii cehe, unde se vorbea limba germană. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Schindler şi-a folosit relaţiile pentru a câştiga controlul asupra unei întreprinderi din Polonia, la scurt timp după ce Hitler a invadat ţara. Folosind mita şi relaţiile sale, omul de afaceri a convins oficialităţile că angajaţii săi evrei sunt utili şi că nu ar trebui să fie trimişi în lagărele de concentrare.

Biblioteca din Sidney a achiziţionat în 1996 şase cutii cu materiale folosite de scriitorul Thomas Keneally pentru a se documenta înainte de scrierea romanului pentru a câştigat un premiu Booker, publicat original cu titlul "Schindler's Ark".

În 1993, regizorul Steven Spielberg a ecranizat romanul, cu Liam Neeson în rolul lui Schindler şi Ralph Fiennes în rolul şefului taberei naziste.

Documentul de 13 pagini găsit la Sidney a fost încredinţat scriitorului australian în 1980 de Leopold Pfefferberg, regăsit şi el pe listă ca "muncitorul numărul 173", cel care a încercat să îl convingă pe romancier să scrie povestea lui Schindler.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Mituri despre sexul oral
STIRI | REALITATEA.NET
01 Octombrie, 15:04
ecuisine.ro
Ce se intampla dacă mananci branza cu mucegai
STIRI | REALITATEA.NET
29 Septembrie, 16:07
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET