Legenda Meşterului Manole este încă vie la Curtea de Argeş

Foto: RTV
Foto: RTV
Oraş mic, dar cu trecut mare. Cetate de scaun, prima Capitală a Ţării Româneşti, oraşul Curtea de Argeş este asaltat în orice sezon de sute de turişti. Legenda mănăstirii lui Manole a trecut dincolo de hotarele ţării şi aduce străini din toată lumea, dornici să vadă celebrul zid unde a fost prinsă pe vecie soţia meşterului. Şi nu e singurul lucru pentru care merită să ajungi în Curtea de Argeş.
Deşi un oraş mic, Curtea de Argeş nu duce lipsă de forfotă continuă. Pe străzi întâlneşti turişti veniţi din toate colţurile ţării. Pe nimeni nu mai miră că la magazinul din colţ o doamnă cere o sticlă cu apă minerală vorbind în germană. Deja locuitorii oraşului s-au obişnuit cu prezenţa străinilor. Ştiu că au un oraş vestit şi puţini sunt cei care nu au auzit de el.

Curtea de Argeş este una din cele mai vechi aşezări despre care vorbeşte istoria noastră. Ineditul locului sunt pivniţele caselor domneşti, vechi de 700 de ani şi în care se poate intra şi acum.

Părăsim Curtea Domnească şi pornim pe urmele Anei lui Manole. Ajungem la Mânăstirea Curtea de Argeş, un adevărat colţ de rai.
Legenda spune că tot ceea ce meşterii ar fi zidit se dărâma de la o zi la alta. Meşterul Manole ar fi visat într-o noapte că dacă îşi va zidi soţia, pe Ana, în pereţii Mănăstirii, aceasta nu se va mai dărâma.

Legenda merge mai departe şi spune că, rămas izolat pe acoperişul Mănăstirii, din porunca domnitorul Neagoe Basarab, Manole şi-a făcut aripi din şindrilă ca să zboare, dar s-a prăbuşit.  Din locul unde a atins pământul a ieşit un izvor care curge şi acum în apropierea Mănăstirii. Conform tradiţiei pe prima apă a fântânii curge apă pentru fericire, pe a doua pentru sănătate şi pe a treia pentru noroc.

O fi nu-o fi de la apa din fântâna lui Manole, dar chiar ne-am simţit norocoşi că am ajuns în Curtea de Argeş. După ce am vizitat locurile-vedetă ale cărţilor de istorie, am mers să ne tragem sufletul într-un restaurant din oraş. Iar locuri de relaxare sunt multe. De la baruri cochete, la restaurante cu mâncăruri delicioase. Cât despre cazare, nu trebuie să vă faceţi probleme. Zona este împânzită de pensiuni, iar preţurile sunt pentru orice categorie de aventurier.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
andreea
10 Dec 12:58
e interesant mam informat cu tot e super pagina asta chear aici e tot se stie si se afla multe lucruri despre mesterul Manole cel deal zecelea mester
Răspunde
0 0
magda
15 May 21:21
de fiecare data , intorcandu-ma in orasul in care m-am nascut , emotia e atat de puternica , incat , de n-as fi oprita de o anume ratiune , m-as aseza pur si simplu pe marginea trotuarului sa simt orasul , sa-l cuprind in inima si sa nu-i mai dau drumul . Cu nostalgie imi amintesc de profa mea de lb romana ,Dna Aurelia Corbeanu , cea care a stiut sa ne faca sa simtim ca suntem argeseni , sa traim cu intensitate maxima sentimentul peste ani
Răspunde
0 0
magda
15 May 18:36
frumos oras , in inima il port , acolo m-am nascut ,acolo am invatat ..........superb . Cu mare drag ma intorc de fiecare data si ma minunez de ceea ce gasesc .Cred ca zona a fost binecuvantata de Dumnezeu!
Răspunde
0 0
lory
14 Mar 19:07
este foarte foarte frumoasa dar legenda si mai frumoasa eu cand am citit un pic am plans saraca ana .eu inca nu am fost in biserica dar incurand voi marge impreuna cu familia mea si vom marge si sa o vizitam pe ana saraca manole a facut un sacrificiu mare pentru ana . va pup papa
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print