Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat ar urma să intre în vigoare la 1 iunie

Termenul prevăzut pentru intrarea în vigoare a Legii care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat este 1 iunie 2009, iar angajatorii care încalcă prevederile actului normativ riscă amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei, potrivit proiectului aprobat de Guvern, obţinut de Newsin.

Foto: NewsIn
Foto: NewsIn

Proiectul de Lege se referă la persoanele pensionate pentru limită de vârstă, aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate celui public, care au venituri salariale sau asimilate acestora dintr-o activitate exercitată pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza unui act de numire.

Pensionarii vizaţi sunt cei care desfăşoară activităţi în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare sau subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială.

Cumularea pensiei cu venituri salariale de la stat sau asimilate acestora este permisă doar dacă nivelul pensiei este mai mic decât sau cel mult egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pensionarii vizaţi de proiectul de lege trebuie să opteze în scris, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a Legii, fie pentru suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii, fie pentru încetarea raportului de muncă sau de serviciu şi menţinerea pensiei. Opţiunea scrisă trebuie depusă de angajator la casa de pensii.

Neîndeplinirea acestor obligaţii determină încetarea de drept a raporturilor de muncă sau de serviciu. Proiectul de Lege mai prevede că plata pensiei se suspendă începând cu luna în care se optează pentru continuarea activităţii.

Potrivit proiectului de act normativ, încălcarea de către angajator a prevederilor Legii se sancţionează, de către Inspecţia Muncii, cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei.

Prevederile Legii se aplică şi beneficiarilor pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
7 sfaturi pentru o manichiura perfecta
STIRI | REALITATEA.NET
01 Octombrie, 16:45
ecuisine.ro
Cum sa prepari dressingul pentru salata
STIRI | REALITATEA.NET
01 Octombrie, 18:14
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET