Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

De ce rechinul ciocan are un cap cu o formă aşa ciudată?

Misterul rechinului ciocan s-a rezolvat, cu ajutorul unui studiu care arată că aceşti rechini au o excelentă vedere binoculară şi un câmp vizual de 360 de grade.

Studiul este publicat în Journal of Experimental Biology.

Dezbaterile despre capul în formă de ciocan al acestei specii de rechin durează de secole întregi, iar argumentele legate de capacităţile vizuale există de zeci de ani, spune dr. Michelle McComb, de la Florida Atlantic University din Boca Raton, Florida, SUA.

Vederea binoculară apare când câmpurile celor doi ochi se suprapun, permiţând o percepţie foarte clară a adâncimii şi distanţei. Este extrem de importantă pentru prădători care au nevoie să estimeze distanţa până la pradă.

Studiul realizat la de către McComb şi colegii săi pe nişte rechini ciocan plasaţi într-un acvariu a confirmat că aceştia pot vedea şi direct în faţa lor, nu doar pe laterale şi că pot estima perfect distanţa până la pradă.

Cercetătorii au arătat că gradul de suprapunere a imaginilor ochilor creşte odată cu lăţimea capului.

La rechinii cu cap normal, câmpul vizual al fiecărui ochi se suprapune cu doar 10 grade. În cazul rechinului ciocan Sphyrna lewini se suprapune cu 32 de grade, iar la rechinul ciocan Eusphyra blochii cu 48 de grade (lăţimea capului acestui rechin este aproape jumătate din lungimea corpului).

Forma capului le aduce şi mai multe beneficii: dacă îşi mişcă puţin capul văd ce se întâmplă în spatele lor, deasupra şi sub ei.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Jessica Alba, o femeie desavarsita
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:43
ecuisine.ro
Paste spirale cu broccoli
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:25
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET