"Starea României, cu acești 100 de sportivi care nu mai pot face mare lucru, este deplorabilă. Starea nației românești este starea sportului. Atât de jos a ajuns România, și nu doar în sport. La nivelul învățământului suntem acolo, poate mai jos. La sănatate suntem acolo, poate mai jos. Care sunt vinovații? De două categorii: liderii care au condus România dupa '89 şi spectatorii care am votat atat de prost niște lideri care n-au avut grija de sportul din România", a comentat Cozmin Guşă într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
Alin Petrache, Ioan Dobrescu şi Elisabeta Lipă au izbucnit la La Casa României, unde a avut loc întâlnirea cu Diaspora. Șeful COSR Alin Petrache părea cel mai afectat: "Au fost ratate toate șansele de medalii din primele trei zile, medalii ce păreau nu sigure, dar extrem de probabile".
Elisabeta Lipă a declarat: "Simt că mâine vreau să plec acasă. De când eram sportiv la Olimpiade țin minte că aveam un avizier la delegația României din satul olimpic. În trei zile, lista se umplea cu numele medaliaților".
Cozmin Guşă a comentat la Realitatea TV: "E intervenția unui spectator al câtorva sporturi alături de care am fost în ultimii 20 de ani. E un moment important pentru toate națiunile lumii. Pentru România, nu este un moment plăcut.
Între Alin Petrache și Elisabeta Lipa e o amiciție veche. Ieri mi-am petrecut cu amândoi cateva ore. Doi amici pot să discute, asta nu înseamnă că se ceartă. Ambii au acelaşi scop: reîncadrarea sportului românesc pe o anumita linie. Acum, nu suntem pe nicio linie. Am văzut postarea Ana Mariei Brânză, care era nemulțumită că vin foarte multe critici la adresa sportivilor, care fac cam tot ce pot astăzi pentru a reprezenta România la un nivel corespunzător.
Suntem într o fază a declinului cvasitotal, care a început dupa 1990. Am trăit din 'slănina' acumulată în decursul anilor comuniștilor, când s-a investit în sport. În continuare, Nadia este cel mai valoros și apreciat român. Se plimbă înconjurată de sute de fani. Marius Vizer este apreciat ca fiind cel mai bun conducător de Federație din lume. Lipa este și ea respectată. Trăim din amintiri. Prezentul nu ne oferă mare lucru. Românii sunt putini prezenţi în sală. La meciul de handbal cu Angola, eram vreo 20 de români în sală.
În Brazilia este veselie mare, super securitate. Se vede un lucru: diferenta intre forta si interesul tarilor. Sunt tari care au investit mult in acest eveniment. Se vede interesul statului. La noi, s-au cautat vinovati: jucatorul, antrenorul sau presedintele de federatie.
Vreau sa se rețină: intr-un stat totalitar, statul susține sportul fără echivoc, pentru că genereaza respect internațional. Intr-o tara democratica, statul ofera conditii pentru companiile private care sa poate fi incurajate sa sustina sportul respectiv.
Starea Romaniei, cu acesti 100 de sportivi care nu mai pot face mare lucru, este deplorabila. Starea natiei romanesti este starea sportului. Atat de jos a ajuns Romania, si nu doar in sport. La nivelul invatamantului suntem acolo, poate mai jos. La sanatate suntem acolo, poate mai jos. Care sunt vinovatii? De 2 categorii: liderii care au condus Romania dupa '89 şi spectatorii care am votat atat de prost niste lideri care n-au avut grija de sportul din Romania. N-am vazut sefii de stat sa fie interesati de starea sportului. Odata l-am vazut pe Basescu cand a tras cateva suturi la poarta, la handbal.
A cerut cineva unui politician sa introduca in scoli mai mult sport? N-a cerut. Cetatenii Romaniei si liderii politici n-au facut nimic pentru sport, pentru a se bucura de aceste evenimente internationale. Ne simtim umiliti si plecam invinsi. Revolta este un act de fariseism. Vinovatii suntem cu totii: spectatori, telespectatori şi lideri ai Romaniei. Sa dai vina pe altii este un reflex romanesc care a ajuns sport national.
Important este si ce spun cei de la Comitetul Olimpic. Baza strategiei trebuie sa ne-o punem la COSR. Şi acolo strategiile gresite de-a lungul vremii au generat aceste rezultate. Ţiriac imi este simpatic, dar nu vorbeste de propriile mandate de la conducerea COSR. Nu-mi place sa cred ca ar fi sfatuit-o pe Simona Halep sa nu vina la Olimpiada, desi ar fi avut sansa la o medalie. Acest pretext, cu Zika, dai cu tunul si nu gasesti un ţânţar în Brazilia. E un pretext pentru cei care n-au vrut sa-şi reprezinte tara. Îi doresc succes Simonei Halep!
Apropo de conferinta de peste 2 zile: n-au ce sa spuna Petrache si Lipa, decat sa traga un semnal de alarma. Sunt antrenori care nu cunosc limba engleza, nu stiu sa dea o cautare pe Google...
Despre Corina Caprioriu: toate laudele pentru ea. Putea sa castige aurul. A fost mai prudenta in semifinala cu brazilianca. In finala mica, Corina, care era net superioara portughezei, a fost pacalita de arbitri, ca sa nu spun furata pe fata. A fost un gust amar pentru toata delegatia. medalia de bronz i-a fost furata. Cand nu-ti merge, nu-ţi merge. Merita laude. Noi am uitat asta cu bunătate. La moda e sa ne injuram, sa ne batem. Nu vine nimeni sa ne faca, la noi acasa, curatenie. Romanii naivi isi inchipuie ca exista vreun salvator. Cineva a distrus solidaritatea in Romanie. Poate cand il vor identifica si restul, va fi mai simplu".