Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

ADRIAN NĂSTASE, condamnat la 4 ANI de închisoare cu EXECUTARE. Dana Năstase, 3 ANI cu suspendare

ADRIAN NĂSTASE. VERDICT FINAL în Dosarul Zambaccian. Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, luni, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar, soţia sa, Daniela Năstase, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Mai mult, statul va confisca familiei Năstase aproximativ 400.000 de euro. Decizia instanţei, luată în unanimitate, este definitivă. În jurul orei 18:00, fostul premier, însoţit de fiul său cel mare, Andrei, s-a predat la Secţia 2 Poliţie. La puţin timp după ora 19:00, Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde urmează să fie încarcerat.

ADRIAN NĂSTASE, condamnat la 4 ANI de închisoare cu EXECUTARE. Dana Năstase, 3 ANI cu suspendare / Foto: MEDIAFAX
ADRIAN NĂSTASE, condamnat la 4 ANI de închisoare cu EXECUTARE. Dana Năstase, 3 ANI cu suspendare / Foto: MEDIAFAX

ADRIAN NĂSTASE. Sentinţa definitivă în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost acuzat de fapte de corupţie, a fost dată luni, de judecătorii ÎCCJ.

Năstase, condamnat: NU ERAM PREGĂTIT pentru această sentinţă!

Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la 4 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi la 3 ani de închisoare pentru şantaj. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Năstase să o execute pe cea mai grea, de 4 ani de închisoare, scrie MEDIAFAX.

Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la 5 ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

În primă instanţă, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dana Năstase, soţia fostului premier, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 8 ani.

Totodată, statul va confisca familiei Năstase aproximativ 400.000 de euro.

Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi la 2 ani de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii, în formă continuată.

Totodată, judecătorii au dispus decontopirea pedepsei de 3 ani de închisoare, dispusă de instanţa de fond, în pedepsele componente de 2 ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi, respectiv, de 3 ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă.

Completul de cinci judecători a constatat, în cazul Irinei Jianu, încetarea procesului penal dare de mită şi pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale.

Instanţa a contopit pedepsele la care a fost condamnată Jianu, urmând ca aceasta să execute 4 ani de închisoare. De asemenea, judecătorii au dispus ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

Completul de cinci judecători a menţionat că Irina Jianu este arestată în altă cauză.

Irina Paula Jianu execută pedeapsa de 6 de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii", în iunie 2012.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

ADRIAN NĂSTASE este acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La ultimul termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase.

De cealaltă parte, apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocaţi, a arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe şi documente fără relevanţă juridică, mărturii contradictorii şi acuzaţii ce nu există în materialitatea lor. Avocaţii au cerut judecătorilor să îi achite pe soţii Năstase sau, în cel mai rău caz pentru aceştia, să menţină decizia primei instanţe şi să respingă recursul făcut de DNA.

Adrian Năstase a declarat, la finalul judecării dosarului, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cususpendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

ADRIAN NĂSTASE. Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.

În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum functioneaza dieta MAYO?
STIRI | REALITATEA.NET
02 Octombrie, 01:00
ecuisine.ro
Cum sa prepari dressingul pentru salata
STIRI | REALITATEA.NET
01 Octombrie, 18:14
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET