Articolele din categoria ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE:

NASA, explozie cosmica
NASA avertizează că vom vedea în curând o explozie cosmică pe cer, vizibilă cu ochiul liber: un eveniment unic în viață
Astronomii se așteaptă să apară în curând un eveniment astronomic deosebit - o "nova" - în constelația Corona Borealis a Căii Lactee. Acest fenomen este generat de sistemul binar T Coronae Borealis, care cuprinde o stea gigant roșie și una albă, pitică. Steaua roșie gigantă, cunoscută și sub numele de "Blaze Star", eliberează treptat straturile exterioare, care cad pe pitica albă, provocând o reacție termonucleară în lanț și, în final, o explozie, numită "nova".
Poliția digitală a Europei a luat în vizor inteligența artificială generativă
Poliția digitală a Europei a luat în vizor inteligența artificială generativă. Cum vrea să împiedice trucajele care pot păcăli alegătorii
Poliția Europei are o nouă țintă: inteligența artificială generativă. Comisia Europeană a cerut celor mai mari companii de rețele sociale și motoare de căutare din lume să explice cum gestionează pericolele venite din partea acestei tehnologii. Oficialii se tem că acestea ar putea fi folosite pentru a influența votanții înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie. 
Energia din spațiu, transformată în curent electric
Descoperirea care va schimba regulile jocului: Energia din spațiu, transformată în curent electric
O echipă de cercetători de la Caltech a anunțat că a reușit în premieră să colecteze lumina solară și energia din spațiul cosmic, transformându-le în energie electrică. Această realizare de excepție ar putea reprezenta un pas uriaș în dezvoltarea unei tehnologii care să ofere o sursă practic nelimitată de energie. Descoperirea lor ar putea schimba paradigmă actuală a surselor de energie și ar putea deschide noi oportunități pentru dezvoltarea durabilă și inovația tehnologică.
Bloc mutat hidraulic la Alba Iulia (1988 - Agerpres)
Blocurile pe bile și tencuială anti-CUTREMUR. Cum i-a mințit Ceaușescu pe români după catastrofa din 4 martie 1977
Povestea celebrelor blocuri pe bile, cea mai avansată tehnică de construcție antiseismică, a apărut imediat după teribilul cutremur din martie 1977. Cam în aceeași perioadă a apărut și legenda tencuielii antiseism. Potrivit specialiștilor, în ambele cazuri a fost vorba despre minciuni lansate de aparatul de propagandă, pentru a-i liniști pe români. De altfel, încercarea de a combate această manipulare i-a pecetluit fatal destinul inginerului disident Gheorghe Ursu, ucis de Securitate în anii `80.