Articolele din categoria ECONOMIE:

Salariul minim pe economie va ajunge la 3.700 de lei! Discuții CRUCIALE la Guvern: noua formulă de calcul
Salariul minim pe economie va ajunge la 3.700 de lei! Discuții CRUCIALE la Guvern: noua formulă de calcul
A apărut documentul care schimbă modul de calcul al salariului minim pe economie! Noua formulă va ține cont de rata inflației, dar și de productivitatea muncii, însă sindicatele atrag atenția că formula se bazează doar pe prognoze. Documentul va fi discutat mâine la Palatul Victoria atunci când premierul Marcel Ciolacu va discuta cu patronatele și sindicatele despre creșterea salariului minim pe economie. Venitul ar urma să crească la 3.700 de lei, însă nu se știe dacă în iulie sau în septembrie. Patronatele au semnalat că nu își permit majorarea, mai ales că facilitatea fiscală de 200 de lei ar putea fi eliminată.
INS: Exporturile României de produse din tutun au crescut în 2023 la peste 1.6 mld. de euro
INS: Exporturile României de produse din tutun au crescut în 2023 la peste 1.6 mld. de euro. 1,2 mld. euro - contribuția pozitivă a sectorului de tutun la balanța comercială a României
În 2023, România a exportat produse din tutun in valoare de peste 1,68 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date publicate de INS, în creștere cu peste 200 de milioane de euro față de anul anterior. Volumul exporturilor produselor din tutun din România a crescut cu peste 300 de milioane de euro în ultimii 3 ani, potrivit acelorași date. 70% din produsele fabricii BAT din Ploiești, cel mai mare jucător de pe piața locală, sunt exportate către zeci de piețe din întreaga lume. BAT este unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole prelucrate din România. BAT și-a asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun – A Better Tomorrow™, iar viabilitatea economică și sustenabilitatea sunt piloni esențiali în atingerea acestui obiectiv. 
Daniel Baciu dă asigurări că digitalizarea va ușura mult viața pensionarilor
Șeful Casei de Pensii a anunțat la Realitatea Plus o dublă recalculare pentru anumiți pensionari. Ce documente sunt necesare?
Anumiți pensionari vor beneficia de o dublă recalculare a pensiilor. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a dezvăluit în exclusivitate la REALITATEA PLUS că dosarele care conțin și adeverințele care dovedesc existența sporurilor vor beneficia de a doua recalculare începând cu 1 septembrie, iar anul următor, pensionarii respectivi vor avea parte de noi majorări. 
Digitalizarea formularelor ar urma să ușureze activitatea caselor de pensii
Schimbare majoră la Casa de Pensii. Taloanele vor fi emise electronic. Cum funcționează aplicația e-Talon?
Se anunță schimbări uriașe la Casa Națională de Pensii. Românii vor putea primi fluturașul de pensii în format electronic prin aplicația e-talon. Totul după ce Executivul a aprobat finanțarea noului sistem informatic. Între timp, milioane de seniori urmează să primească deciziile de recalculare, iar pe documente vor vedea cât vor primi în plus, dar și formula de calcul. 
Continuă revolta pentru salarii! Angajații Guvernului nu vor să renunțe la GREVA japoneză
Continuă revolta pentru salarii! Angajații Guvernului nu vor să renunțe la GREVA japoneză
Continuă revolta pentru salarii! Angajații Guvernului nu vor să renunțe la greva japoneză până când salariile nu le sunt majorate cu 30 la sută. Asta, în timp ce premierul Marcel Ciolacu a plecat în Turcia, acolo unde va negocia cu președintele turc, printre altele, și proiecte în energie, transporturi sau agricultură. Revoltă este și în alte instituții importante din țară. Între timp, sindicaliștii din mediul privat vor avea miercuri ultimele discuții cu Guvernul pe salariul minim. 
Aspect dintr-o întreprindere comunistă (Fototeca Azopan / Azopan Fotóarchívum / Azopan Photoarchive)
Ce este ACORDUL GLOBAL, sistemul de remunerare foarte popular în comunism? Ce categorii de angajați au fost plătiți astfel și ar putea profita la recalcularea pensiilor
Prevederea din nou lege a pensiilor potrivit căreia veniturile pot fi recalculate în baza unor acte privind diverse forme de remunerare a adus in discuție ACORDUL GLOBAL. Această formă de plată a fost frecvent folosită în perioada comunistă, pentru ca după schimbarea legislației muncii să se creeze un vid legislativ în privința acordului global.  
Unele supermarketuri nu returnează sume cash, ci doar bonuri de cumparaturi
Ce faci dacă aparatul de reciclat SGR nu funcționează? Hipermarketurile și magazinele NU AU DREPTUL să refuze ambalajele
Succesul sistemului de returnare garanție face ca tot mai mulți români să se confrunte cu situații în care aparatul nu funcționează, din diverse motive. Dacă nu știați până acum, legea nu scutește comerciantul să -și îndeplinească îndatoririle pe care și le-a asumat. De altfel, ca urmare a numeroaselor sesizări privind astfel de probleme, ministerul Mediului va emite o hotărâre de guvern care precizează explicit că magazinele trebuie să returneze garanțiile. 
Transportatorii, nemulțumiți de coplata RCA. Foto/Inquam
Trasportatorii rutieri: „Eliminați coplata pentru despăgubirile RCA!”
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) solicită Camerei Deputaților să respecte Constituția și legile țării, renunțând la votarea amendamentelor apărute subit în proiectul de modificare a Legii RCA, cu încălcarea principiului bicameralismului, prin care cei zece milioane de șoferi asigurați din România vor primi despăgubiri tot mai mici, în timp ce vor plăti asigurări din ce în ce mai mari.
Sindicatele și patronatele, convocate miercuri la Guvern. Negocieri legate de creșterea veniturilor
Sindicatele și patronatele, convocate miercuri la Guvern. Negocieri legate de creșterea veniturilor
Sindicatele și patronatele au fost convocate miercuri la Guvern pentru negocieri legate de creșterea veniturilor. Miza este una uriașă pentru Guvern, pentru că majorarea va aduce și sume importante la stat, și capital electoral pentru politicieni. În schimb, patronatele avertizează că nu își permit cheltuiala. Profesorul Petrișor Peiu, coordonatorul realitateafinanciara.net, a explicat în direct la Realitatea PLUS ce se întâmplă cu salariul minim.