Ziua PI. Record absolut

Ziua Pi, sărbătorită pe 14.03. Cum poţi memora rapid constanta matematică: π (pi) = 3.14159265359...
Ziua Pi, sărbătorită pe 14.03. Cum poţi memora rapid constanta matematică: π (pi) = 3.14159265359...

Fabrice Bellard, om de ştiinţă francez, pretinde că a calculat 2,7 trilioane de zecimale din numărul iraţional Pi  și că a doborât recordul anterior de 2,6 miliarde de zecimale calculate din Pi, stabilit de un computer, după 131 de zile de calcule şi verificări. Noul record record ceste cu atât mai impresionant cu cât nu a realizat calculul cu ajutorul computerului.Pentru a-l calcula pe Pi, Bellard a dezvoltat propriul său algoritm, despre care susţine că este de 20 de ori mai eficient decât calculatoarele anterioare.

 Pi (π )este un număr iraţional, adică valoarea sa nu poate fi exprimată exact sub formă de fracţie m/n, cu "m" şi "n" întregi. De aceea, reprezentarea sa zecimală nu se termină şi, dacă fiecărei zecimale i s-ar acorda o secundă pentru pronunţie, ar fi necesari 85.000 de ani pentru a termina de citit.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?