Ziua Internaţională a Cărţii. Vezi aici unde şi când poţi primi cărţi gratis sau reduceri serioase!

 

Bucureştenii şi locuitorii mai multor oraşe din ţară ar putea primi cadou cărţi, dar şi flori, după o străveche tradiţie catalană de Sfântul Gheorghe - 23 aprilie - când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor, au anunţat mai multe instituţii de profil.

Editura Litera sărbătoreşte Ziua Cărţii prin cea de-a doua ediţie a evenimentului Noaptea Cărţilor deschise, care va avea loc pe 23 aprilie, de la ora 18.00, în Piaţa Universităţii din Capitală, când vor fi oferite gratuit cititorilor de toate vârstele 10.000 de cărţi însoţite de flori.

Librăria online Elefant.ro celebrează şi anul acesta Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor, dăruind 3.000 de cărţi românilor pe 23 aprilie, în Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca şi Braşov.

În Bucureşti, acţiunea elefant.ro se va desfăşura în două etape: în prima parte a zilei, vor fi oferite cărţi personanelor care trec prin Piaţa Universităţii, iar seara, celor din Centrul Vechi al Bucureştiului. De asemenea, bucureştenii vor primi vouchere cu discount 30% la comenzile de cărţi pe site-ul www.elefant.ro.

La Oradea, cărţile vor fi dăruite trecătorilor din zona centrală de către elevii de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, iar la Cluj-Napoca acţiunea va fi realizată cu ajutorul elevilor Şcolii Internaţionale. În Braşov, trecătorii vor primi cărţi de la membrii clubului Tiuk.

"Dăruieşte o carte - Ziua Mondială a Cărţii" este o iniţiativă elefant.ro, fiind realizată cu ajutorul partenerilor librăriei online şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Centrul Audaces Art, specializat în cursuri de limbi străine şi traduceri şi care organizează diverse activităţi în cadrul Clubului cultural hispanic, marchează de asemenea această sărbătoare, luni, în Parcul Cişmigiu. Între orele 11.00 - 13.00, reprezentanţii centrului vor oferi trandafiri trecătorilor, care vor putea astfel afla mai multe despre sărbătoarea Sfântului Gheorghe - San Jordi .
Potrivit unei străvechi tradiţii catalane, în ziua de Sfântul Gheorghe îndrăgostiţii se întâlnesc pentru a-şi oferi daruri: cavalerii le oferă doamnelor câte o floare, iar acestea le dăruiesc, în schimb, o carte.

În a doua parte a zilei, cei interesaţi sunt invitaţi la sediul Audaces Art, unde vor descoperi o consistentă ofertă de carte în limba spaniolă şi vor putea astfel realiza tradiţionalul schimb de daruri specific zilei de San Jordi.

Alte manifestări vor fi organizate luni în Capitală în cadrul Programului de Carte, ce îşi propune să creeze anual, de Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale.

De la ora 13.00, pe esplanada Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, artistul Mircia Dumitrescu va expune o carte-obiect inspirată din cele 33 de poeme pe care i le-a dăruit Nichita Stănescu. La eveniment vor participa şi Silviu Angelescu, Ioan Groşan, Luiza Palanciuc, Mihai Şora, alături de Lucian Chişu şi Ioan Cristescu, în calitate de amfitrioni.

În intervalul 14.00 - 14.45, pe traseul Muzeul Naţional al Literaturii Române - Uniunea Scriitorilor din România - Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) - Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", echipa proiectului condusă de scriitorul Dan Mircea Cipariu va dărui trecătorilor aflaţi în faţa acestor instituţiilor mai sus-amintite o floare, un manifest Programul de Carte, precum şi o carte în format clasic sau electronic.

De la ora 15.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) va găzdui dezbaterea "Cultura scrisă naţională, biblioteca viitorului, drepturile de autor şi noile media", la care sunt invitaţi ministrul Educaţiei Cătălin Baba, directorul ORDA Robert Bucur, Dan Mircea Cipariu, Daniel Cristea-Enache, general Teodor Frunzeti, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, academicianul Eugen Simion, Andreea Stoiciu, iar moderatoare va fi Mireille Rădoi, directoarea BCU.

În continuare, de la ora 17.00, în sala Galateca a BCU va avea loc un recital cu poeţii Ana Blandiana, Ioana Crăciunescu, Andra Rotaru, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Teodor Dună, Cosmin Perţa, Bogdan O. Popescu, alături de Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii evenimentului sunt Dan Mircea Cipariu şi Ion Cristescu.

Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor este iniţiată şi sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie, data la care s-a născut şi a murit William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale, ca Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d'Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov şi Maurice Druon.

Începând din 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului. (Mediafax)

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
23 Apr 23:29
Am vazut ce-a fost. O bataie de joc la adresa cartilor. Aruncate pe jos si calcate de unii si altii. N-am putut sa vad atata lipsa de respect pentru carte din partea organizatorilor. Iti era si jena sa te apleci sa aduni carti de pe jos, parca erau boschetarii care aduna pet-uri. Umilitor si jignitor. Desigur e opinia mea.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?